Politika

FRISS: Véget ért az EU-csúcs, döntöttek a tagállamok a gázbeszerzésekről

nyugatifeny.hu

A vezetők elfogadták a REPowerEU-tervet is.

Véget ért az uniós állam- és kormányfők két napos rendkívüli, az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos csúcstalálkozója Brüsszelben. Az első napot ugyan még beárnyékolták az olajembargóval kapcsolatos viták, a második nap során már sokkal nagyobb egyetértésben nyilatkoztak tagállami vezetők.

A 27 állam- és kormányfőhöz az élelmiszerbiztonságról szóló napirend tárgyalása során online csatlakozott Macky Sall, Szenegál elnöke, aki egyben az Afrikai Unió elnöki posztját is betölti. Macky Sall azt mondta a vezetőknek, hogy Afrikában nagyon súlyos és riasztó a műtrágya- és élelmiszerhiány, és figyelmeztetett, hogy az EU-t hibáztató orosz narratíva “kint van” Afrikában.


Ugyanakkor az Afrikai Unió elnöke azt tervezi, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal az esetleges élelmiszerválságról. Ezzel párhuzamosan Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a jövő héten New Yorkba utazik, hogy találkozzon António Guterres ENSZ-főtitkárral.

Ami a legnagyobb problémát okozza jelenleg, hogy 22 millió tonna gabona várja ukrán raktárakban, hogy elszállítsák, azonban az orosz hadihajók blokkolják az ukrán kikötőket. A csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy az EU-tagországok rekordméretű gabonaexportra – mintegy 14 millió tonnára – számítanak az elkövetkező években.

Ezzel az EU segít leküzdeni az orosz ukrajnai háború okozta súlyosbodó élelmiszerválságot. Azt is mondta az elnök, hogy az EU-s szankciók szándékoltan nem érintenek orosz élelmiszeripari termékeket, vagy műtrágyát, azokhoz a világpiacon továbbra is hozzá lehet férni.

Az állam- és kormányfők megtárgyalták az EU energiahelyzetét, ideértve az energia árát is. “Az energiáról szóló vita alkalom volt arra, hogy megerősítsük eltökéltségünket, hogy európaiként szembenézzünk ezzel a kihívással”

— mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.


A vezetők zöld utat adtak az Európai Bizottság által bemutatott REPowerEU-tervnek is, amely

300 milliárd eurós

finanszírozást biztosít négy fő területen:

  • megújulók energia termelése,
  • energiabeszerzés diverzifikálása,
  • energiahatékonyság és
  • beruházás az eneregiainfrastruktúrába.

Von der Leyen elnök ehhez a témához fűzte hozzá, hogy az EU létrehozott egy munkacsoportot közös gázbeszerzések koordinálására, amely hamarosan az első pályázati kiírást is megjelenteti. Megjegyezte azt is, hogy a munka már folyik, ennek eredményeképpen az EU az első negyedévben megduplázta LNG-vásárlásainak mennyiségét, az előző év hasonló időszakához képest.

Azt is eredményként könyvelte el, hogy az uniós gáztározók 41 százalékban vannak feltöltve, ami 5 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor.

A tagállamok végül abban is megegyeztek, hogy növelik a védelmi kiadásaikat, a következő szempontok szerint:

  • a készletek feltöltése,
  • a beszerzés ésszerűsítése, beleértve a közös beszerzést a szükségtelen költségek csökkentése érdekében és
  • a tagállamok közötti interoperabilitás (együttműködési képesség) erősítése.

(via, hvg.hu/Eurologus) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top