Politika

Varga Mihály kiköhögte, mit tervez a kormány jövőre a katával

nyugatifeny.hu

A “kisegzisztenciák” megnyugodhatnak.

Ebben az évben már nem nyúl a kormány a katához, de ha januártól változtatnak is a szabályokon, a “kisegzisztenciáknak”, fodrászoknak, kozmetikusoknak és más valóban egyéni vállalkozók számára biztosítják ezen adózási formát – derült ki a pénzügyminiszter nyilatkozatából.

A népszerű adózási formáról még tartanak az egyeztetések, az a kormány célja, hogy a kata előnyeit mindenképpen megőrizzék – magyarázta Varga Mihály a Kossuth Rádióban vasárnap arra a kérdésre, hogy befejeződött-e már az egyeztetés a kata esetleges változtatásáról.

Varga Mihály azt mondta, hogy

az úgynevezett “kisegzisztenciák”,

kisvállalkozók, akik valóban önmagukat tartják fönn – fodrász, kozmetikus, olyan egyéni vállalkozó, aki önmaga foglalkoztatója is -, az ő számukra továbbra is egy egyszerű és választható vállalkozói adózási lehetőség lesz a kata.

Varga Mihály azt hangsúlyozta, hogy a kata esetében “van idő” a módosításra, hiszen “ebben az évben nem kell, nem szabad hozzányúlni a rendszerhez”. De 2023 januárjától életbe kell léptetni azokat az új szabályokat, amelyek “az elmúlt években a katára rakódott visszaéléseket felszámolják” – mondta a pénzügyminiszter.


Korábban Gulyás Gergely a Kormányinfón az ATV katára vonatkozó kérdésére azt mondta: aki rendeltetésszerűen használja a katát, annak növekedhet a kedvezmény köre, de az adófajtát vissza akarják szorítani oda, ahova eredetileg szánták. Példaként említette, hogy adott esetben havi 1 millió forint helyett 1,5 milliós összeghatárig is lehetne katázni. De ez ügyben egyelőre gondolkodás zajlik – mondta három hete a Miniszterelnökséget vezető miniszter is a Kormányinfón.

A katás adózási formát 2013-ban vezették be, ami azóta is rendkívül népszerű:

az egymillió egyéni vállalkozóból ma már 450 ezren katáznak.

A rendszer lényege: évi 12 millió forintig legkevesebb 50 ezer forint adót és járulékot kell befizetni havonta, ez már biztosítotti jogviszonyt is jelent.

(via, atv.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top