Politika

Baj van! Egyedül Magyarország nem kap pénzt a korrupció miatt, ha nem sikerül megállapodni a Bizottsággal

Ellenszel.hu

Az EU 27 tagállama közül egyedül Magyarország nem kapta meg az uniós helyreállítási alapból származó pénzeket. Noha a magyar kormány már elküldte a helyreállítási tervét a Bizottságnak, az uniós testület korrupciós aggodalmak miatt azt még nem fogadta el. A kormánynak az év végéig muszáj megállapodnia Brüsszellel, különben a pénzek 70 százalékát elveszíti az ország. Az ATV Híradójának riportja.

 

Az Európai Bizottság elnöke, a lengyel elnök és miniszterelnök sikeres tárgyaláson vannak túl: Lengyelország megkaphatja a helyreállítási alap pénzeit, ha végrehajtjuk a reformokat. Az Európai Bizottság a múlt héten ugyanis rábólintott a lengyel tervre, aminek értelmében 14 ezer milliárd forintnyi pénz érkezik a varsói kormány számlájára.

„A terv jóváhagyásához Lengyelország kötelezettséget vállalt az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozóan”

– hangzott el Ursula von der Leyentől.

A lengyel helyreállítási terv elfogadása egyúttal azt is jelenti, hogy a pénzre igényt tartó tagállamok közül már csak Magyarország tervét nem fogadta el az Európai Bizottság. Hazánk 5,9 milliárd euróra, mintegy 2000 milliárd forintra tartana igényt.

A korrupció miatt nem kap az Orbán-kormány pénzt

„Ami nyilvánosságra került az eddigi vitákból, azok mind a korrupcióval, a korrupció megelőzésével és a korrupcióval szembeni fellépéssel kapcsolatos hiányosságok problémája körül mozgott” 

– indokolta Lattmann Tamás alkotmányjogász, hogy miért csúszhatnak a kifizetések.


Az új kormányban Navracsics Tibor feladata lehet megszerezni a helyreállítási pénzeket. A miniszter az év végéig szeretne megállapodni az Európai Bizottsággal.

Gyévai Zoltán EU-szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel az Európai Parlament olyannyira ellenezte a Bizottság és Lengyelország közötti megállapodást, hogy Ursula von der Leyen ellenében egyesek bizalmatlansági szavazást is kezdeményeztek, emiatt várhatóan Magyarországnak még

„Politikailag a parlament megnehezítette az Európai Bizottság számára. Az Európai Bizottság politikai mozgástere a magyar terv jóváhagyásában szűkült”

– véli a szakértő.

Gyévai hozzátette: amennyiben Magyarország az év végéig nem állapodik meg a Bizottsággal, a lehívható pénzek 70 százalékát elveszíti az ország.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top