Politika

Kemény kritikát kaptak Orbánék: Az Európa Tanács emberi jogi biztosa levelet írt Pintér Sándornak

nyugatifeny.hu

Aggasztónak látja a magyar kormány retorikáját.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa, elismerését fejezte ki Magyarországnak az Ukrajnából menekülők számára nyitott határpolitikája, valamint méltányos és hatékony menekültügyi rendszere miatt. Ugyanakkor aggodalmának adott hangot, mert véleménye szerint a magyar szabályozás az unión kívüli országokból érkezőket és az érvényes személyazonossági okmányok nélkülieket kizárja az ideiglenes védelmi rendszerből.

Dunja Mijatovic kedden tette közzé levelét, amit Pintér Sándor belügyminiszternek címzett. Ebben amellett, hogy “mélységes elismerését” fejezte ki a magyar hatóságok és a magyar emberek által az Ukrajnából menekültek befogadása során tanúsított szolidaritásért és nagylelkűségért, azt írta: ismeretei szerint az Ukrajnából menekülők túlnyomó többsége csupán átutazott Magyarországon, és június 1-ig mindössze mintegy 23 ezer ideiglenes védelem iránti kérelmet nyújtottak be az országban.


Az emberi jogi biztos szerint ez “meglehetősen csekély” hányadát teszi ki annak a csaknem 700 ezer ukrajnainak, akik érkezését ugyanebben az időszakban a magyar hatóságok jelentették, továbbá – mint írta –

aggodalomra ad okot, hogy a menekülők esetleg nem kapnak kellő tájékoztatást a számukra járó védelmi lehetőségekről.

Azt is elmondta, hogy számos panasz érkezett a roma jogvédő szervezetektől a határ menti településeken és Budapesten, az átmeneti szállásokon és a humanitárius segítségnyújtásban tapasztalt, romákat ért diszkriminatív viselkedés miatt.

“Szeretném megismételni, hogy a segítségnyújtást és a jogokhoz való hatékony hozzáférést mindenki számára megkülönböztetéstől mentesen kell biztosítani. Ösztönözni szeretném önöket, hogy fokozzák erőfeszítéseiket annak biztosítására, hogy a romák sajátos helyzetét, sebezhetőségüket és nehézségeiket megfelelően vegyék figyelembe”

— fogalmazott.

Az emberi jogi biztos arra kérte a magyar hatóságokat, hogy ismerjék el, értékeljék és minden lehetséges módon támogassák a menekülteket segítő, számukra tájékoztatást és jogi tanácsadást nyújtó civil szervezeteket annak érdekében, hogy minden rászoruló megfelelő ellátást és segítségek megkaphasson.

Mijatovic “mélységesen aggasztónak” nevezte egyes unión kívüli országok állampolgárainak és az érvényes személyazonossági okmányok nélkülieknek a helyzetét. Szerinte őket a magyar szabályozás kizárja az ideiglenes védelmi rendszerből, és a 2015 szeptemberében bejelentett „tömeges migrációs válsághelyzet” miatt nekik nincs lehetőségük nemzetközi védelem iránti kérelmet benyújtani Magyarországon.

Közölte: a számukra biztosított humanitárius tartózkodási engedély nem szolgál előnyökkel, és nincs jogbiztonságuk. A jelenlegi jogszabályi keretek ugyanis arra köteleznék az ilyen embereket, hogy Kijevbe utazzanak, és időpontot kérjenek az ottani magyar nagykövetségen, hogy bejelentsék magyarországi menedékkérési szándékukat, ha nem utasítják ki őket Szerbiába – írta az emberi jogi biztos.

“Ez a helyzet véleményem szerint

a Magyarországon jelenleg érvényben lévő menekültügyi jogszabályi keret elégtelenségét és fenntarthatatlanságát mutatja”

— fogalmazott.


Továbbá sajnálatosnak és problematikusnak nevezte továbbá a magyar kormánytisztviselők retorikáját is, amely “az ukránokat igazi menekültként tartja számon, amíg az atrocitások és háborúk elől máshonnan menekülőket gazdasági bevándorlóként”.

“A retorika ellentmond annak az alapelvnek, hogy az emberi jogok azért léteznek, hogy mindenkit azonos módon védjenek, nemzeti vagy etnikai származástól, bőrszíntől vagy meggyőződéstől függetlenül”

— fogalmazott levelében a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa.

(index.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top