Politika

Mészáros volt felesége 820 millió forint támogatást kapott – érdekesek a részletek

thepost.hu

Kelemen Beatrix kiszállt a volt férjével közös cégekből, de médiavállalkozását megtartotta. A vállalat kétmilliárd forintos bevételt hozott össze, de ebben van 564 millió forint támogatás – egy olyan alapítványtól, amit Mészáros Lőrinc üzlettársa, Szíjj László gründolt, és a Mészáros házaspár régi ismerősei kurálnak. A támogatásból 2021-re is maradt 256 millió forint.

Jó éve volt Mészáros Lőrinc volt felesége, Kelemen Beatrix cégének, a Life és az Ozone tévéket üzemeltető Media Vivantisnak, legalábbis ha a bevételét nézzük. A cég 1,5 milliárd forint árbevételt csinált 2020-ban – derül ki a beszámolójából. Ehhez hozzájön 575 millió forint egyéb bevétel, szóval összesen bő 2 milliárd forint folyt be.

Ehhez képest mondjuk a profit nem volt valami impozáns,


az adózott nyereség csak 69 millió forint volt. Ezt az egyedüli tulajdonos Kelemen Beatrix nem is vette ki a cégből, hanem az eredménytartalékba helyezte.

Összehasonlításképpen Mészáros Lőrinc új jegyese, Várkonyi Andrea cége, a Whitedog Media Kft. 127 millió forint nettó árbevétel után 52,8 millió forint adózott eredményt ért el 2020-ban, vagyis működésének első négy hónapjában. A Whitedog nem sokkal alapítása után székhelyet váltott, a pesti Andrássy úton bérelt irodát, Mészáros Lőrinc szecessziós villájában. A Whitedog kapott megbízást a Mészáros-csoport jótékonysági programjának kreatív fejlesztésére és menedzselésére.
Régi ismerősök, új pénz

A Media Vivantisnál az egyéb bevétel nagy része, 564 millió forint a beszámoló szerint támogatásból származik, méghozzá a Vital Media Alapítványtól. A teljes támogatási összeg egyébként 820 millió forint volt, azonban ebből 256 milliót halasztott bevételként könyveltek, amely „a 2021-es évben egy új cél megvalósítása érdekében kerül felhasználásra”.

Az alapítványt a Szijjártó Péter külügyminiszter jachtoztatásáról, illetve Mészáros Lőrinc üzlettársaként is ismertté vált nagyvállalkozó, Szíjj László, pontosabban egyik cége, az Andrssy-Rezidencia Kft. hozta létre 2020 elején. A szervezet feladata a női tartalmak előállításának támogatása – tudta meg a 24.hu. Az alapítvány székhelye a herceghalmi Talentis Business Parkban van, amely Mészáros Lőrincnek a tulajdona és számos érdekeltségének a székhelye is.


Az alapítvány kuratóriumának elnöke Sisa András, Felcsút jegyzője. Kuratóriumi tag Konczné Kondás Tünde, a nemrég – elhunyt édesapja helyett – országgyűlési képviselővé választott fideszes politikus, Koncz Zsófia édesanyja, egyben a Mészáros-féle Talentis Group Zrt. vezérigazgatója. Konczné a MET és Mészárosék közös energiacégénél, a Tigáz Zrt.-nél is igazgatósági tag.

A másik kurátor Székely Szilárd, aki az egykori Echo TV gazdasági igazgatója volt. Egész pontosan 2018 közepétől 2019 közepéig.

Az Echo 2016 őszén került Mészáros Lőrinc érdekeltségébe, az igazgatóság elnöke Mészárosné Kelemen Beatrix lett, aki aktív szerepet vállalt a csatorna vezetésében.

Egészen 2019-ig, amikor az Echo-t (miután Mészárosék szinte a teljes magyar, Fidesz-közeli médiával együtt oda nem “ajándékozták” a KESMA nevű alapítványnak) meg nem szüntették, illetve összeolvasztották a Hír TV-vel.

Egyszóval

Kelemen Beatrix mindhárom kuratóriumi tagot jól ismeri, Székely Szilárdot az Echótól, Konczné Kondás Tündét a Talentisből, Sisa Andrást pedig Felcsútról – Sisa már akkor jegyző volt Orbán Viktor miniszterelnök szülőfalujában, amikor még Mészáros Lőrinc volt ott a polgármester.

Beesett egy minisztériumi együttműködés

A cégnél a 2019-es közel 900 millió forint után már csak 542 millió forint volt a szponzorációs bevétel. Cserébe jelentősen nőtt a terjesztésből származó árbevétel, ahogy a reklámbevételek is.

A bevételek mellett a kiadások is nőttek, már 568 millió forint ment fizetésekre, 418 millió forint műsorgyártásra, 150 millió forint hirdetésre.

Igaz, ami igaz, némi állami hátszél is akadt 2020-ban. A Life TV ugyanis olyan műsort tűzött a műsorára, amit amúgy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) gyártatott – írta meg a hvg.hu. A mi kis családunk című dokureality előállítására a minisztérium több szerződést is kötött a Preport PR Kommunikációs Kft.-vel, az epizódok a tárca YouTube-csatornáján is elérhetőek. Közben azonban a Life TV is vetíti őket.


A Media Vivantis akkoriban azt közölte, „a gyártási költségek egy részének átvállalásával és sugárzás biztosításával járulnak hozzá a társadalmilag fontos üzeneteket hordozó műsor létrejöttéhez, mely tehát koprodukcióban, a két fél közös finanszírozásában készül”.

Kiszállt a közös cégekből

Kelemen Beatrixnak a cégadatbázis tanúsága szerint nincs más cége a Media Vivantison kívül. Nem volt ez mindig így, korábban tulajdonosi minőségben is szerepelt a férje nevével fémjelzett cégbirodalomban. A házaspár szeptember elején közleményben jelentette be, hogy „házasságuk egyezséggel történő lezárását kezdeményezik” a bíróságon. A céges dokumentumokat átnézve kiderül, hogy a folyamat már jóval a bejelentés előtt, 2020 tavaszán-nyarán elkezdődött, az első lépések egyike pedig az volt, hogy Kelemen Beatrix hátrább lépett az Opus nevű tőzsdei cégben – írta a HVG. Az általa közvetlenül birtokolt mintegy 7 százaléknyi részvényt a gyerekeinek adta el, névértéken ez 1,2 milliárd forintnyi vagyonátadást jelentett.

Ugyanebben az időszakban zajlott le két másik nagyobb ügylet is: a mészárostalanodás útjára lépett Mészárosné kiszállt a V-Híd nevű építőipari nagyágyúból és a Hungarikum Alkusz biztosítási társaságból.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top