Politika

Megjött ez uniós tényfeltáró delegáció eredménye: az Orbán rendszer megbukott

thepost.hu

Ezért iszkolt előlük Orbán.

Nincs arra érdemi biztosíték, hogy Magyarországon átlátható módon költenék el az uniós forrásokat — mondta Gwendoline Delbos-Corfield, az Európai Parlament LIBE-bizottságának vezetője sajtótájékoztatón pénteken.

Mint ismert, a delegáció szerdán érkezett meg Budapestre, Orbán Viktor kitért az egyeztetés elől. A delegáció azonban Varga Judit igazságügyi miniszterrel és Pintér Sándor belügyminiszterrel találkozhatott, de találkoztak Gyurcsány Ferenccel, illetve újságírókkal, művészekkel és bírókkal is.

A látogatás célja az volt, hogy felmérjék, mennyire szabad a sajtó és a tudományos élet szabadsága, mennyire biztosítottak a kisebbségek jogai és a jogállami környezet.

Az EP-delegáció úgy véli, a 2018-as Sargentini-jelentés óta — amely nyomán a hetedik cikkely szerinti eljárás Magyarország ellen elindult — csak romlott a helyzet a fenti kérdésekben.

Delbos-Corfield elmondta, több mint 100 emberrel beszélgettek, ezek a beszélgetések pedig segítenek


árnyalt képet kialakítani arról, hogy mi történik Magyarországon a jogállamisággal és annak különböző megnyilvánulási formáival

— fogalmazott. A képviselő szerint a Kúrián és az Alkotmánybíróságon

nem igazán sikerült megtalálni a közös hangot

a beszélgetőpartnerekkel, és

volt olyan médiaszereplő, aki beszélgetés helyett egyszerűen csak egy viccnek nevezett minket, és távozott.

— mondta. A Kúrián volt a legrosszabb a helyzet, ott kétszer is a bíróság megsértésével vádolták a delegációt.


A politikus úgy ítélte meg, hogy az egyik bíró kvázi viccelve vádolta meg őket a bíróság megsértésével az általuk feltett egyes kérdések miatt. Azt mondta, hogy ha a tárgyalóteremben lennének, már megbüntette volta a bizottság tagjait, és azt is kilátásba helyezte, hogy elhagyja a szobát

— írta erről az Euronews.

A kormány képviselőivel tartott megbeszélésen elmondása szerint nem került szóba a melegellenes törvény, a Pegasus-botrányról viszont beszéltek.

Varga Judit szerint a parlamentnek erről küldtek információkat, de nem tud többet erről nekünk nyilatkozni, és egyébként is az adatvédelmi hatóságok kezében van az ügy

— mondta, hozzátéve, hogy ezzel az üggyel még biztosan foglalkoznia kell az EP-nek.

A médiapluralizmusról is vizsgálódtak, ezzel kapcsolatban a zöldpárti képviselő úgy fogalmazott:

(…) rákérdeztünk arra, hogy a közszolgálati médiában, az állami médiában fontos közéleti szereplők egyáltalán nem jutnak szóhoz, azt válaszolta a Médiatanács, hogy nem az ő feladatuk, hogy biztosítsák azt, hogy mindenki egyenlő arányban jusson szóhoz a közmédiában.

A delegáció arra jutott, hogy 2018 óta csak


tovább romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon.

Szerintük aggodalomra ad okot a közpénzek elköltése, a vagyonkezelő alapítványok létrejötte, de a veszélyhelyzet folyamatos fenntartása is.

Elkerülhetetlen a transzparencia, de nem kaptunk érdemi garanciát erre, így ez továbbra is aggaszt minket

— mondta.

(Euronews/Telex nyomán) | forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top