Politika

Arról hazudozik a KSH, hogy már 507 ezer forint az átlagkereset

nyugatifeny.hu

Az emberek fele viszont 275 ezret sem visz haza.

Elképesztő mértékben emelkedik a munkabérek átlaga, miközben a szürkén foglalkoztató, a dolgozóikat minimálbéren vagy garantált bérminimumon bejelentő vállalkozásoknál sok munkavállaló bére vélhetően csak papíron emelkedett.

A bruttó jövedelmek átlaga 507 500, mediánértéke pedig 396 800 forint volt áprilisban.

Előbbi 15,2 százalékkal, utóbbi pedig 14,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A jövedelmek átlaga áprilisban nettó 349 700, mediánja pedig 267 800 forintot jelentett, ami az átlag és a medián között egyáltalán nem elhanyagolható, havi nettó 81 900 forintos különbséget jelent.

Az egy évvel ezelőtti adathoz képest 2022 áprilisában a várakozásokat felülmúló mértékben, 15,2 százalékkal nőtt a bruttó átlagbér,


miközben a rendszeres bruttó átlagkereset 14,1 százalékkal emelkedett, 2018 óta pedig összesen 54,4 százalékot emelkedtek a rendszeres bérek.

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében a bruttó átlagkereset áprilisban 507 500 forint volt, míg a nettó átlagkereset 349 700 forintot tett ki. a nemzetgazdasági bruttó átlagkereset közfoglalkoztatás nélkül áprilisban 518 500 forint volt

— közölte a KSH.

Szintén 15,2 százalékkal nőtt a kedvezmények nélkül számított nettó átlagbér, az erőteljes inflációs alapfolyamatok ellenére a nettó reálbérek növekedése áprilisban 5,2 százalék volt.

Áprilisban a keresetek a versenyszférában éves alapon 13,9 százalékkal, míg a közszférában a nem rendszeres béreknek köszönhetően éves alapon 33,8 százalékkal emelkedtek.

A januártól évenként kiugró mértékben növekvő orvosi bérek, illetve más szektorok ütemezett, jelentős mértékű béremelései

a költségvetési szektorban továbbra is érdemben támogatják a bérdinamikát.

A foglalkoztatottak általános helyzetét jobban bemutató mediánadatok természetesen az átlagbérhez képest rosszabb képet mutatnak.


A bruttó jövedelem mediánértéke 14 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, így 385 700 forintot tett ki áprilisban. a kedvezmények figyelembevételével számított

nettó kereset mediánértéke 267 800 forintot tett ki, 15,2 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Az idei bérnövekedési ütem a várakozásokat meghaladva folytatódott a minimálbér-emelések teljes bérskálát feljebb toló hatásának köszönhetően, továbbá a munkaerő megtartása és odavonzása érdekében, illetve az inflációs környezet figyelembevétele miatt a munkaadók béremelésre kényszerülnek. A januártól 200 ezer forintra emelkedő minimálbér és a 260 ezer forintra emelkedő garantált bérminimum miatt, illetve a 4 százalékkal csökkenő szociális hozzájárulási adó segítségével a teljes bérskála érdemben feljebb tolódik, és a KSH várakozása szerint az idei bérnövekedési ütem 16 százalék körül alakulhat.

A bérköltségek kiugró növekedése, illetve az energia- és alapanyagárak emelkedése tovább erősítheti a vállalatok áremelési szándékát, amit a KSH szerint a láthatóan továbbra is erős kereslet miatt könnyen meg is tehetnek.

(ksh.hu / index.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top