Politika

Tönkremehetnek a CSOK-ot felvevő családok, ha nem módosítják a támogatások jogszabályát

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Hatalmas összeget kaphatnak a nyakukba a párok büntetőkamatként, ha elválnak, vagy nem születnek meg a vállalt gyermekek.

Mint ismert, a jegybank 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot – és az emelésnek még valószínűleg nincs vége. Ennek számtalan vonzata van, de az egyik egyértelműen az, hogy jelentősen megdrágulhatnak a hitelek kamatai.

money.hu szakértői rávilágítanak: törvény szerint a lakossági ügyfeleknek pénzintézet csak a mindenkori jegybanki alapkamatnál 24 százalékponttal magasabb kamatozású hitelt nyújthat, így az új hitelplafon 31,75 százalék lett. Ezzel viszont a jogszabályi rendelkezések miatt csak jövőre fognak szembesülni a hitelfelvevők. Ez alapján az előttünk álló félévben a „sima” hitelek maximális kamata 29,9 százalék lehet, míg a hitelkártya és áruhitel tartozásokra felszámított banki díj 44,9 százalékos szintig emelkedhet – eddig nem számít uzsorakamatnak.


Ez alól az emelkedés alól pedig nem jelent kivételt a kormány kedvence, a CSOK sem.

Ha ugyanis egy család felveszi a csokot, de a határidőre nem születnek meg a gyermekek, vagy a házaspár válása miatt meghiúsul a támogatás célja, a pároknak büntetőkamattal kell visszafizetniük a támogatást.

A büntetőkamat ebben az esetben a jegybanki alapkamat ötszöröse. Ez a mostani emelés után 38,75 százalék lesz.

Ezt a mértéket kell alkalmazni akkor is a jogosulatlanul igénybevett összegre, ha a családnak a 3-ból 2 gyermeke azért megszületett. Ekkor a két és a háromgyermekes CSOK különbségét, 7,4 millió forintot kell a közel 40 százalékos büntetőkamattal azonnal visszamenőlegesen visszafizetnie a két gyermeket már nevelő családnak.

Ez azt jelenti, hogy egy 10 milliós támogatásért bőven 30 millió forint feletti összeget kell visszafizetni, ami hatalmas terhet róhat a magyar családokra.

Emiatt a szakértők szerint a hitelszabályok módosítására van szükség. Emellett tippként javasolják a babaváró hitelt, amely esetében a büntetőkamat sokkal méltányosabb.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top