Politika

Totális megsemmisülés: világszintű szégyenlistára került Orbánék miatt Magyarország

Kép forrása: MTI

A multik zsebéből előmászó Orbán Viktor tudatos forintgyengítése miatt világméretű szégyenlistára került Magyarország: nem csak a régió, hanem az egész világ egyik leggyengébb láncszeme lett a forint.

 

A gazdasági ügyekkel foglalkozó Portfolio arról ír, hogy a magyar fizetőeszköz az utóbbi hetekben egyre inkább elszakadt a régiós versenytársaktól, de mostanra

nem csak Kelet-Közép-Európa, hanem az egész világ egyik leggyengébb devizája lett. Egy év alatt csak a török líra és az argentin peso esett nagyobbat, az utolsó három hónapban pedig a chilei devizát leszámítva nem találni gyengébbet a forintnál.

Az év eleje óta a forint majdnem 7,5%-kal gyengült az euróval szemben, amit túl könnyű lenne elintézni annyival, hogy nehéz a világgazdasági környezet, zajlik egy háború a szomszédunkban és magas az infláció. Ezek a problémák ugyanis a régiós versenytársakat ugyanúgy sújtják.

Március elején, a háború kitörése után még lehetett a háborúra fogni a forint rekord gyenge szintjét, azóta viszont valami elromlott. Három hónap alatt a forint 8,4%-kal gyengült az euróval szemben, miközben a lengyel zloty 1,1 százalékkal, a cseh korona pedig 1,2%-kal értékelődött le.


Az elmúlt egy évben még „verhetetlen” volt a török líra több mint 90 százalékos zuhanása, ami elsősorban 2021 őszére esett. Utána viszont a második chilei peso és rögtön a forint jön, vagyis a magyar deviza 28%-os esése a dobogóra elegendő volt.

Ugyanezen az időtávon a lengyel zloty 10, a cseh korona pedig majdnem 18%-kal kisebb visszaesést mutatott, vagyis jelentősen alulteljesítő volt a forint a legközelebbi vetélytársakkal összehasonlítva.

Ha ugyanezt a toplistát az év eleje óta nézzük, akkor a forint 16,8%-os esése az ötödik legnagyobb volt, itt elé került a líra, az argentin peso, az egyiptomi font és a japán jen.

A magyar deviza szempontjából a legrosszabb a helyzet akkor, ha az utolsó három hónapot vizsgáljuk, ezen az időtávon csak a chilei peso esett nagyobbat a forintnál.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top