Külföld

Durva éhezés jöhet az orosz-ukrán háború miatt az ENSZ szerint

Címkép: John Cameron/Unsplash (Illusztráció)

Világszerte érezhetőek a válság előszelei, komoly politikai zavargásokra is számítanak.

 

Az ENSZ Világélelmezési Programjának vezetője szerint a következő két évben katasztrofális globális éhínség robbanhat ki, amely példa nélküli politikai feszültségeket szíthat fel világszerte – írja a Guardian.


David Beasley igazgató szerint „45 országban 50 millió embert már csak egy lépés választ el az éhínségtől”.

Az ENSZ által nyilvántartott „akut élelmezési gondokkal” küzdők száma a koronavírus-válság előtt 130 millió volt, a Covid-hullámok lecsengése utánra ez 276 millióra emelkedett. Ez a szám Beasley szerint „az ukrán válság miatt 345 millióra nőtt”.

„A nemzetközi közösségnek cselekednie kell, hogy megállítsa ezt a fenyegető éhínségkatasztrófát – különben ezek a számok robbanásszerűen meg fognak nőni” – mondta el.

Hozzátette: „A globális élelmiszerpiacok válságba kerültek, az árak megugrottak, az exporttilalmak és az alapvető élelmiszerek hiánya messze Ukrajna határain túlra is kiterjedtek. Afrika, a Közel-Kelet, Ázsia és Latin-Amerika országai is érzik a konfliktus hatásait.”

Ukrajnában jelenleg is 25 millió tonna gabona vesztegel, amely nem tudja elhagyni a fekete-tengeri kikötőket. Az élelmiszerbiztonságot ráadásul az üzemanyag- és műtrágyapiac megingása is súlyosbítja.


Tony Blair, a globális élelmezési válságról jelentést kiadó Blair Intézet vezetője – egyben korábbi brit miniszterelnök – a Guardiannak elmondta, hogy az afrikai, közel-keleti és ázsiai fejlődő országokat sújtó élelmiszerválság „nagy valószínűséggel hasonlóan komoly zavargásokat fog okozni, mint amilyeneket az arab tavasz előtt [tapasztalhattunk]”.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top