Politika

Óriási összefogás indult, hogy megakadályozzák a bíróságok elfideszesítését

thepost.hu

Nem hagyják szó nélkül.

A minap a Kúria elnöke az Alkotmánybíróságon támadta meg az Országos Bírói Tanács új etikai kódexét. Nem sokkal később

négy civil szervezet közös beadványban fordult az Ab-hoz fordult,

hogy megakadályozzák az elnök véleményszabadság-korlátozó lépését.

Varga Zs. András Kúria-elnök arra kérte az Ab-t, semmisítse meg a Bírák Etikai Kódexét. A civil szervezetek szerint az előző kódex aránytalanul leszűkítette a bírák véleménynyilvánítási jogait, és azt eredményezte, hogy ne fogalmazhassanak meg véleményt a bíróságok igazgatásáról, valamint a jogrendszerről.

“A kúriai elnök látszólag a bírák integritását és az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat félti, de valójában leginkább azzal van baja, hogy az új kódex a korábbinál

egyértelműbben garantálja

számukra a véleménynyilvánítás szabadságát és ezzel a társadalmi nyilvánosságot” — írták közleményükben.


Az Amnesty International Magyarország, az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért közös beadványában arra figyelmeztettek, hogy a Testületnek nincs joga a Bírák Etikai Kódexének felülvizsgálatára, mivel az nem jogi normák, hanem csupán jogilag nem kikényszeríthető magatartási szabályok gyűjteménye.

A szervezetek szerint Varga Zs.-nek valójában az nem tetszik, hogy a bírák önállóan határoztak azon magatartási szabályokról, amelyek lehetővé tették, hogy szabadon elmondhassák véleményüket a különböző szakmai kérdésekben.

“Nehéz nem arra gondolni, hogy a Kúria elnöke valójában attól fél, hogy az igazságszolgáltatást érintő kormányzati és igazgatási lépések kapcsán ezentúl

kritikus bírói hangok is megjelenhetnek a nyilvánosságban“

— írták.

(444.hu nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top