Politika

„Aki csak teheti, puhatolózzon más álláslehetőségek iránt”: A Honvédelmi Minisztérium elkezdte lebontani a Hadtörténeti Múzeumot

nyugatifeny.hu

Még nem tudni, mi lesz az értékes kiállítások sorsa.

Múlt hét elején járta be a sajtót a hír, hogy a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) épületébe a Honvédelmi Minisztérium (HM) költözhet be. Ezt kormányzati részről azóta sem ismerték el, de a kiállítások bontása már megkezdődött.

Múlt hétfőn írtuk meg, hogy sajtóértesüléseik szerint az új honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf arra készül, hogy a Kapisztrán téri komplexumba helyezi át a minisztérium irodáit. Az elképzelésről már korábban is pletykáltak, hiszen évek óta érzékelhető törekvés, hogy a Várban kormányzati központot alakítsanak ki.


Egy, a HIM dolgozói számára rendezett állománygyűlésen kiderült:

a tervet most végrehajtják.

Az Index cikke szerint azt nem közölték, hogy a költözés mikorra vérható, és pontosan mekkora részét érinti az épületegyüttesnek. Az Azonnali azonban több forrásból is úgy értesült: a változás gyors és drasztikus lesz. A HIM-ben a legtöbben kész tényként kezelik: az egész komplexumból ki kell vonulniuk.

„Egy hibrid megoldást teljesen életszerűtlennek tartok”

– fogalmazott a lap egyik forrása. Ez várhatóan nem csak a tárlatokat, de a teljes intézményi hátteret is érinti. A Kapisztrán térről fokozatosan távoznia kell az irodáknak és a raktáraknak is. Hogy ez pontosan hogyan és milyen ütemezéssel valósul majd meg, arról egyelőre semmilyen tájékoztatást nem kaptak az intézmény dolgozói.

Ahogyan arról sem, hova költöztetik át a HIM-et, és az átmeneti időszakban mi lesz a sorsa az itt őrzött

rendkívül értékes anyagnak.

A kiállított tárgyak valószínűleg egyelőre konténerekbe kerülnek, ám, hogy ez az állapot meddig tart, annak megjóslására egyik forrásunk vállalkozott. Azt azonban többen is megerősítették, hogy a tárlatok bontása a hét elején megkezdődött.

Egyelőre az új székhelyről sem tudni semmi biztosat. Van, aki azt hallotta, Kecskemétre, más szerint Székesfehérvárra költöztetik a HIM-et.


Legalább ekkora bizonytalanság uralkodik a dolgozók jövőjét illetően. Az Index már múlt héten arról írt, hogy feletteseik arra biztatták őket, „aki csak teheti, puhatolózzon más álláslehetőségek iránt”.

„Egy évekig tetszhalott intézményben sok tárlatvezető, vagy üzemeltető nem fog kelleni”

– fogalmazott egyik forrásunk.

A dolgozók nagy többsége szorongva, többen kifejezetten elkeseredetten fogadják a villámgyors változtatásokat, és a jövőt övező szinte teljes bizonytalanságot. Azt azonban többen is megjegyezték, hogy az épületegyüttes mindenképpen felújításra szorul, és múzeumként is egyre nehezebben felelt meg a 21. századi kihívásoknak. Van, aki abban bízik, hogy a kényszerű költözés talán pozitív mérleggel is zárulhat, ha az intézmény kap egy olyan új komplexumot, mint amilyet a Népművészeti Múzeum, vagy amilyet a Magyar Zene Házának építettek.

(via Azonnali.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top