Politika

Rezsi: a kormány most próbál összeállítani egy csomagot, ami „próbálja a legtöbb élethelyzetet kezelni”

Címlapkép: MTVA/Faludi Imre
Steiner Attila államtitkár szerint akár pár napon belül is összeállhat a teljes csomag.

Vasárnap este volt egy második ülése is az energiaügyi operatív törzsnek, ezen „számtalan kérdést azonosítottunk, úgyhogy továbbra is megy a finomhangolás és az elemzések” – mondta Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energiaügyi és klímapolitikai államtitkára a Hír TV hétfő esti műsorában.

Portfolio beszámolója szerint a politikus azt is hozzátette: a közeljövőben várható, hogy a teljes csomag össze fog állni és a kormány meg tudja hozni a szükséges döntéseket. Szerinte „ez akár pár nap is lehet”.

„Most próbálunk összeállítani egy olyan csomagot, ami már közel lesz a teljeshez, és próbálja a legtöbb élethelyzetet kezelni”

– tette hozzá.

Steiner azt is elmondta, hogy mindezeket az élethelyzeteket most végigelemzik, hogy az átlagfogyasztás mit is jelent az ő esetükben.

A gáztárolók feltöltése kapcsán az államtitkár arról beszélt, hogy a relatív nagy magyar gáztárolói kapacitások már 46 százalékra fel vannak töltve, ez azt is jelenti, hogy

a lakosság éves gázfogyasztásának mintegy kétharmada be van már tárolva.

„Ha meg tudjuk tartani továbbra is a déli vezetéken a gázimportunkat, akkor Magyarország egy nagyon kedvező helyzetben tud belemenni a téli időszakba” – mondta Steiner Attila, aki azt is hozzátette: szerdán az Európai Bizottság kijön majd a téli felkészüléssel kapcsolatos javaslataival.


Azzal kapcsolatban, hogy a rezsicsökkentési rendszer átalakításának hírére az emberek megrohanták a tüzépeket és szenet is nagy tételben vásárolnak, ami klímavédelmi szempontból nem annyira kedvező irány, Steiner úgy reagált, hogy mivel most az ellátásbiztonság és az árak kérdése felértékelődött, így lehet, hogy ezek átmenetileg konfliktusba kerülnek a klímavédelmi célokkal, de meg kell találni a jó arányt ezek között.

A Portfolio szerint az államtitkár

kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy az olcsó paksi áramtermelés (éves szinten) bőven fedezné a lakossági áramfelhasználást, így miért kell a piaci áramárakat ráengedni a lakosságra

a rezsicsökkentés módosításával.

Steiner Attila itt csak azt hangsúlyozta, hogy az atomerőmű üzemidő-hosszabbítása, illetve a Paks II. beruházás együttes végrehajtása most stratégiai cél.

Utalt a lakosság számára elindított 200 milliárd forintos napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázatra, az azonban továbbra sem derült ki, hogy az első beadási körnek mikor lesz eredményhirdetése.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top