Politika

Kétségbeejtő a helyzet a földgáztárolókban: Soha nem volt még ilyen kevés tartaléka Magyarországnak

nyugatifeny.hu

Ráadásul jön a fűtési szezon.

Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint korántsem olyan rózsás a helyzet, ahogy azt a kormány kommunikációja sejteti. Az utóbbi években soha nem volt ilyen alacsony július közepén a tárolókban lévő gáz mennyisége, írta meg az mfor.hu.

Miközben Európa-szerte kongatják a szakértők a vészharangot, és arra figyelmeztetnek, hogy kevés lehet a következő télen a gáz, a magyar kormány nem sok segítséget nyújt a helyzet megértéséhez. A múlt héten a kialakult helyzetre hivatkozva energia-vészhelyzetet hirdettek, és ennek keretében egy hétpontos cselekvési tervet is megfogalmazott, ám azt az első adandó alkalommal

fel is rúgta.

A cselekvési terv egyik pontja ugyanis kiviteli tilalmat rendelt el az energiahordozókra és a tűzifára, a kormány viszont hétfőn eladott 500 millió köbméter földgázt Szerbiának.

A cselekvési terv egy másik pontja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert 200 millió köbméter gáz vásárlására hatalmazta fel. Valószínűleg csak a legnaivabb elemzők gondolhatták azt, hogy itt valóban piaci tárgyalásokra kerül sor. A miniszter nem is hazudtolta meg az epés feltételezéseket, hiszen csütörtökön Moszkvába repült és

a háborús agresszoroktól

próbált gázt vásárolni. Az általa bejelentett 700 millió köbméteres vásárlás ráadásul azt sejteti, hogy a szerbekkel kötött ügylet ettől nem független, hiszen a vásárolt és a szerbeknek eladott mennyiség összege a korábban tervezett mennyiséget adja ki.


A napokban az mfor.hu-nak nyilatkozva Holoda Attila energiapiaci szakértő kiemelte: az energiabiztonság szempontjából kiemelten fontos, hogy mind az import, mind a hazai kitermelés folyamatos legyen és ezek mellett elegendő tartalék álljon rendelkezésre. Azt csak remélni tudjuk, hogy a szállításokkal nem lesz probléma, a tartalékok kapcsán viszont a MEKH friss statisztikái immár a rendelkezésünkre állnak.

Július közepén 2,84 milliárd köbméter gáz volt a hazai tárolókban, ami nagyságrendileg az éves hazai fogyasztás 28 százalékának felel meg. A tartalékok folyamatos növekedést mutatnak, csakhogy most az elmúlt évek

legalacsonyabb szintjén

állnak. Az elmúlt években, a betárolási időszak végén, október 15-én 2018-ban álltunk a legrosszabbul. Abban az évben a fűtési szezon elején 4,6 milliárd köbméter volt a tározókban. Ám a mostaninak megfelelő időszakban, vagyis július közepén 2018-ban 550 millió köbméterrel több gáz állt rendelkezésre. Ahogy telik az idő és közelítünk a fűtési időszakhoz, úgy válik egyre nehezebben kivitelezhetőnek, hogy a mostani, sok kockázatot magába hordozó télnek úgy menjen majd neki az ország, hogy a földgázellátás miatt ne kelljen aggódni.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top