Politika

Szijjártó bejelentette: Rengeteg pénzt adunk ajándékba Horvátországnak

thepost.hu

Ott van a legjobb helyen.

Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön Jankovics Róberttel, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnökével tárgyalt, majd a közös sajtótájékoztatón ismét elmondta, hogy az áprilisi országgyűlési választáson szerinte az embereknek a

háború vagy a béke

kérdésében kellett döntést hozniuk.

Ezért szerinte fontos volt, hogy ezen “nemzeti sorskérdés” eldöntésében a nemzet minden tagja részt vegyen.

Ahogy mi is számíthattunk az itt élő magyarságra, ők is számíthatnak az anyaországra — mondta. Folytatjuk a kulturális, oktatási, egyházi intézményrendszer fejlesztését, a katolikus és református templomok felújítását. A Drávaszögi Gazdaságfejlesztési Programnak köszönhetően idáig

6,7 milliárd forintnyi beruházás valósult meg a térségben,

most pedig újabb 84 kistermelőt és mezőgazdasági vállalkozót támogatunk 430 millió forintnyi összeggel


— közölte Szijjártó.

Kifejtette, hogy a kormányzó pártszövetség rekordszámú szavazatot kapott, aminek nyomán rekordszámú képviselője is lesz az új parlamentben. Emellett a határon túli magyarok által leadott szavazatok száma minden korábbinál magasabb volt, ahogy a horvátországi magyarok is rekordszámban vettek részt a választáson. Tájékoztatása szerint az eszéki főkonzulátuson

390 levélszavazatot adtak le, ami duplája a négy évvel ezelőttinek.

Szijjártó leszögezte, hogy a kormány folytatni fogja a horvátországi magyar közösség oktatási, kulturális és egyházi intézményeinek finanszírozását, három új magyar óvoda és egy kulturális központ épül a térségben, illetve fenntartják a magyar iskolák diákjainak ösztöndíj-rendszerét.

Sikeresnek nevezte emellett a drávaszögi gazdaságfejlesztési programot, amelyből szavai szerint az itt élő magyarok és Horvátország egyaránt profitál. Mint közölte, eddig

791 vállalkozást támogattak összesen négymilliárd forinttal, és ennek nyomán 6,7 milliárd forintnyi beruházás jött létre.

Jelenleg pedig folyamatban van újabb 84 kistermelő és mezőgazdasági vállalkozó 430 millió forintos támogatása, ami több mint 700 millió forintnyi beruházást indukál majd.

A külügyminiszter kijelentette, hogy Magyarország és Horvátország kisebbségvédelmi együttműködése


“példaként állítható az Európai Unión belül mindenki elé”,

ami lehetővé teszi, hogy “az időnként jelentkező nehéz kérdéseket is a kölcsönös tisztelet talaján állva, racionálisan meg tudjuk oldani“.

“Minél erősebb a szomszéd, annál jobban megy nekünk is” – húzta alá.

Jankovics Róbert megköszönte azt a támogatást, amelyet Magyarország a koronavírus-járvány alatt és a földrengések után nyújtott.

Úgy fogalmazott, hogy

“soha ilyen egységes nem volt a magyar nemzet, mint most”,

majd rámutatott, hogy a magyar kormány támogatási rendszere lehetővé tette, hogy a horvátországi magyarság erősebb és egységesebb legyen.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top