Politika

Agyrém: Fatüzelésűre állítaná át az iskolákat a Belügyminisztérium

thenews.hu

Spórolniuk kell télen a gázzal a köznevelési intézményeknek, a BM fával fűthető kályhák beszerzését javasolja – derült ki egy lapunkhoz is eljutott levélből.

Haladéktalanul fel kell mérniük a tankerületi központoknak, hogy a fenntartásuk alá tartozó oktatási intézményekben lehetőség van-e a gázról a fatüzelésre történő átállásra, illetve kályhák beszerzésére – derült ki egy a Népszavához is eljutott, a tankerületi igazgatóknak és gazdasági vezetőknek kiküldött levélből, amit a közoktatásért is felelős Belügyminisztérium “feladatszabása” alapján kaptak meg az érintettek. A levél kitért arra is, hogy az iskoláknak ellenőrzött, működőképes kéménnyel kell rendelkezniük, illetve hogy “a fűtésre alkalmas lehet a cserépkályha is”. A tankerületi vezetőktől azt kérték, hogy

“a feladatot kezeljék szigorúan bizalmasan.”

Ugyanilyen levelet osztott meg múlt héten közösségi oldalán Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, hozzátéve, hogy annak tartalmában maga is kételkedik, valamint a Klubrádióhoz is eljutott belőle egy példány. Lapunk érdeklődött a Belügyminisztériumnál és az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központnál (KK), választ utóbbitól kaptunk. A KK nem cáfolta, hogy a tankerületek valóban kaptak ilyen levelet, arra a kérdésünkre, hogy a fatüzelésre történő átállás felmérésre egyben azt jelenti-e, hogy a tankerületi központok nem tudnák kigazdálkodni a megemelkedett rezsiköltségeket, azt írták:


“a tankerületi köznevelési intézmények már korábban közbeszerzés során beszerezték a gázt és az elektromos áramot, ezért szerződéseik lejártáig a szerződésekben szereplő árakon kapják mindkettőt.”

– Az árak esetleges változásával kapcsolatban csak akkor lesz információnk, ha elindulnak majd az új beszerzési eljárások, és megérkeznek az árajánlatok. A kormány eddig is és ezután is biztosítja a köznevelési rendszer működését, ennek része a tankerületi központok rezsiköltségeinek kompenzálása is – olvasható a KK lapunknak küldött tájékoztatásában. Így arra a kérdésünkre nem is kaptunk választ,

“ha a köznevelési intézmények kikerülnek a rezsicsökkentés hatálya alól, az mennyivel növelné meg a költségeket.”

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szintén értesült a levélről, Totyik Tamás, a PSZ alelnöke lapunknak elmondta, az egyik tankerületből megerősítették számukra, valóban meg kell nézniük, hogy az iskolákban hogyan tudnának átállni a fatüzelésre. Totyik Tamás szerint ezzel a lépéssel csak a gázzal lehet spórolni, a költségeken valójában nem, hiszen

“a tűzifa sem lesz sokkal olcsóbb, mint a gáz, és a fatüzelésű kályhák beszerzése is pluszköltségekkel jár majd. ”

A PSZ alelnöke úgy véli, a rezsiköltségek növekedése a tankerületi központok gazdálkodását is nehezítheti, a PSZ tudomása szerint több tankerületben már most is több millió forintos tartozásokat halmoztak fel. A KK ugyanakkor ezt nem erősítette meg, kérdésünkre azt írták, egyetlen tankerületnél sincs információjuk tartozásról.


A Belügyminisztériumtól szerettük volna megtudni azt is, tervezik-e, hogy az energiafogyasztás mérséklése céljából, a koronavírus-járvány során szerzett tapasztalatokat, módszereket felhasználva egyes iskolákban vagy évfolyamokon ismét átállhassanak digitális munkarendre, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk tájékoztatást.

Akár szénszünetet is elrendelhetnek

A Belügyminisztérium hetek óta nem teszi közzé a 2022/2023-as tanév rendjét, pedig azt ideális esetben május végén, június elején megismerhetik az iskolák, hogy legyen idejük a tanévkezdés előtt eltervezni, megszervezni a következő tanítási évet. A PSZ alelnöke szerint a késlekedésnek köze lehet a tankerületeknek kiküldött levélhez: egyes iskolákban télen akár szénszünetet is elrendelhetnek, ehhez azonban előbb látni kell, hol és hogyan tudják megoldani a fűtést gáz nélkül. Totyik Tamás lapunknak azt is elmondta, tud olyan budapesti iskolaigazgatóról, aki már a szénszünet lebonyolításán gondolkodik. A szaktárca a 444 megkeresésére kedden azt írta, a tanév rendje napokon belül megjelenik a Magyar Közlönyben.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top