Politika

Ezt a káoszt: Orbán hiába akarja újranyitni a bányákat, sem bánya, sem bányász nincs elég

thepost.hu

A fatelepeken duplájára is nőtt a tűzifa ára.

“Segítenünk kell az embereknek, hogy le tudjanak jönni a gázról ott, ahol erre van lehetőség. Újraindítjuk a Mátrai Erőmű már leállított termelőkapacitásait. A tűzifakivitelt betiltottuk. Meg kell vizsgálni, hogy újra tudjuk-e nyitni a barnakőszén bányáinkat. Az erdőgazdaságoknak pedig előírtuk, hogy vizsgálják meg, hogyan lehetne több tűzifát kitermelni” — mondta Orbán Viktor péntek reggel, a Kossuth Rádióban.

A Magyar Hangnak nyilatkozó bányászati szakértők az újraindítás nehézségeire hívták fel a figyelmet.

“Ha van is politikai akarat és kellő mennyiségű szén,

akkor is csak öt-tíz éven belül lehetne újraindítani a barnakőszén-kitermelést.

A hazai bányákat minden átmenet nélkül, napok leforgása alatt zárták be a kétezres években. Akkor több ezer profi bányász megélhetése került veszélybe, és ezek az emberek azóta sem dolgoztak az eredeti szakmájukban”

— mondta a lapnak Szőke András, a Bánya-, Energia, – és Ipari Dolgozók Szakszervezetének borsodi elnökségi tagja.


A szakértő szerint a legfiatalabb generáció, ami még kiismeri magát a tárnákban, most 53-54 éves, és nem fog vájármunkát végezni, legfeljebb a fiatalabbakat tanítják majd. Az új bányászok kiképzése viszont évekig is eltarthat, mert ebben a szakmában a helyszíni tapasztalat és az “öreg szakik” tanácsai számítanak igazán.

Az egykori bányász úgy látja, a rengeteg lezárt, “eltömedékesített” régi bánya újranyitása rengeteg időt és pénzt vinne el, ezért egyszerűbb, de főleg olcsóbb lenne újakat megnyitni helyettük.

Nagy fába vágta fejszéjét Orbán akkor is, amikor a fakivágásokra buzdított: az erdészeteket az elszálló rezsiárak hírére már most megrohanták a lakossági fogyasztók és kereskedők – a Pilisi Parkerdő honlapján is jelezte hogy nem tud új megrendeléseket felvenni, a vevőknek meg kell várniuk az őszi kitermelés kezdetét. Ekkor viszont “megnövekedett volumennel”, vagyis vélhetően nagyobb kapacitással tudják majd kiszolgálni a vásárlókat. A fatelepeken akár duplájára is nőtt a tűzifa ára, hiszen sok helyen kifogytak a készletekből, és

akár több száz fős várólistákra veszik fel a leendő vevőket.

Az óriási kereslet miatt borítékolhatóan nőni fog a levegőszennyezés aránya – figyelmeztet a Levegő Munkacsoport. Hogy mennyivel, az még nem megbecsülhető, függ a következő tél szigorától, a széljárástól is, ám a szilárd tüzelés komolyan károsítja majd egészségünket – különösen azokon az elszegényedett vidékeken, ahol fa híján rongyot, gumit, háztartási hulladékot dugnak a kályhába.

Magyarországon évente eddig is több mint 12 ezren haltak meg évente a légszennyezettség következményeként;

a rég nem tisztított kémények, pult alól vett nedves fa és a hulladékégetés hatására pedig biztosan megnő a szénmonoxid-mérgezéses esetek száma is. Arra is felhívták a figyelmet, hogy


a fokozott fakitermeléssel éppen az életadó levegőt vesszük el magunk elől.

“… Azok a fák, amiket ,azért égetünk el ebben az évben, hogy melegen tartsuk a szigeteletlen épületeket, 50-70 év múlva nőnek meg újra, s alkotnak ökológiai szempontból is értékes faültetvényt és erdőt”

— mutatott rá a környezetvédő csoport.

(hang.hu / hirklikk.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top