Politika

Eldurvultak a dolgok: közmunkások vigyáznak gyerekekre az óvodákban – Annyira tragikus a helyzet, hogy…

thepost.hu

Családbarát ország.

Fábián Katalin, Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke adott interjút az rtl.hu-nak, ahol elmondta, milyen tragikus a helyzet a magyar óvodákban.

Fábián azt mondta, érthető, hogy minden eddiginél kevesebb jelentkezőt vettek fel óvodapedagógusnak:

“A kezdő óvodapedagógusi bér jelenleg

bruttó 210.000 forint körül van,


a gyakori helyettesítést sem fizetik ki, miközben a pályakezdő fiatal felnőttek szeretnének egzisztenciát teremteni, családot alapítani. Ilyen összegért, méltatlan feltételek mellett azt gondolom, természetes, hogy senki nem akar dolgozni vagy ezekért a kilátásokért évekig tanulni.”

Kevesebben látnak el ugyanis ugyanannyi feladatot, szakmai kompetenciájukat semmibe veszik, amire jó példa az iskolaérettség ügye, de az is, hogy az emberhiányt szakképzetlen munkaerővel igyekeznek pótolni.

Vannak óvodák, amelyekben már közmunkásokat alkalmaznak.

— tette hozzá a szakértő.

A gyerekek nevelésében egy szakképzetlen kolléga nem vehet részt, a jogszabály ezt nem teszi lehetővé, ezért az óvodák egyre növekvő részében kizárólag gyerekfelügyelet valósul meg.

A szakember ezt kifejezetten gyerekellenes intézkedésnek nevezi, bár elismeri,

gyorsabb és könnyebb megoldás, mint béreket emelni,


vagy a képzés szerkezetén finomítani, jobb körülményeket biztosítani.

Szerinte a szülők jelentős része ezzel nincs tisztában, másrészt jobban foglalkoztatja őket, hogy miből fognak megélni, miből fizetik a rezsit, mint az, hogy szakmailag az óvoda leamortizálódik.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top