Politika

A szakértő leleplezte Orbánékat: Nem igaz, amit összehordtak az aszályról és a szárazságról

nyugatifeny.hu

Hazudtak.

Bár a jegybank szerint az élelmiszer- és energiaárak drágulása mellett az aszály is serkenti az inflációt, Raskó György az mfor.hu-nak ezt azzal árnyalja, hogy szerinte a szárazság hat legkevésbé az árrobbanásra, hiszen az már 2021-ben elkezdődött, amikor még nem volt aszály.

A termelői árak azért ugrottak meg, mert

drágult

a műtrágya, a növényvédőszer, a gázolaj, az áram. Az orosz-ukrán háború miatt visszaeső gabona- és étolajexport is csak közvetett hatást gyakorolt a magyar árakra.

Az aszály nem az élelmiszer mennyisége, hanem azért probléma, mert óriási mértékben növeli a termelők veszteségeit, különösen az Alföldön, ahol drámai a csapadékhiány. Raskó György szerint súlyos a helyzet Európában is, de

a magyarhoz nem mérhető,

sehol nem lesz arányaiban akkora termelésiérték-kiesés, mint itthon.

Az agrárközgazdász szerint a kormány aszálykárok enyhítésére hozott intézkedéscsomagja pr-fogás, valós támogatási tartalma mintegy 10 milliárd forintra tehető, ami jelképes az 1200 milliárd forint termelésiérték-kieséshez képest.

Raskó György azt tartja a legnagyobb problémának, hogy sokan megváltoztathatatlan tényként kezelik az aszályt, a klímaváltozást, miközben az aszálykárokat ki lehetne védeni, hiszen víz van bőven, semmi gond nem lenne az öntözéssel, ha a meglévő csatornákat kitisztítanák. A hálózat teljesen kész van.


A kádári időszakban, jobb években 300-400 ezer hektárt öntöztek, ezzel szemben most nagyjából 60-70 ezer hektárt, azaz az akkori terület kevesebb mint ötödét.

A kormány által öntözésfejlesztésre szánt összegből ugyanakkor csak néhány ezer hektárt lehet öntözhetővé tenni, miközben sok százezret kellene.

Ez a pénz jelképes, csupán harmadannyi, mint amennyit a kormány egyetlen stadion építésére szán Magyarországon. Holott az öntözés kialakítása stratégiai érdekünk lenne.

(via 24.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top