Politika

Szakértők: Semmit nem használ a kormány intézkedése, továbbra is nagy a baj a benzinkutakon

nyugatifeny.hu

Ennek nem lesz jó vége.

Arra a kérdésrere, hogy az utóbbi idők során visszatértek-e az üzemanyag-importőrök a magyar piacra, Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke határozott nemmel válaszolt a Népszavának.

Szakértők szerint a behozatal azután szűnt meg, hogy a kormány februárban – a piaci olajárugrás nyomán egyre hatalmasabb méreteket öltő kiskereskedelmi veszteségeket enyhítendő – a nagykereskedelmi árat is literenként 480 forintban korlátozta.

A piac 30 százalékát addig ellátó importőrök ezután, termékeiket inkább más államokban, piaci áron eladva, lényegében

elhagyták Magyarországot.

Ezután, kisebb-nagyobb, illetve máig tartó fennakadásokkal, de a Mol százhalombattai finomítója vette át az ország egészének ellátását. Az ársapka-rendszert egyre hevesebben bíráló Hernádi Zsolt Mol-vezér júliusban ugyanakkor, már csak a finomító augusztusi karbantartására is hivatkozva, a kormányt az import visszacsábítását eredményező intézkedésekre kérte.


Egri Gábor ugyanakkor a lapnak rögzítette: egy normál kútoszlop tartálya nem osztható hatósági és nem hatósági áras részekre. Így máig csak a Moltól vásárolnak, hatósági áron, amit, ha – például céges vagy külföldi autó számára – piaci áron értékesítenek, a különbözetet, némi árrés mellett, a Molnak vissza kell utalniuk. A behozatal csak a hatósági ár által nem érintett nagynyomású töltőállomások piacán zavartalan.

“A kis kutak is nyitva akarnak tartani és ki szeretnék szolgálni az ügyfeleket, miközben a kormány az intézkedésekkel a jellemzően

családi tulajdonú üzemeltetőket

a csőd szélére sodorja”

– mondta Egri Gábor.

Hozzátette emellett, hogy az üzemanyag-importőrök kivonulása óta a hazai nagykereskedelmet egyedül ellátó Mol tovább csökkentette a nagyrészt újonnan hozzá szerződő kis kutaknak kiadható mennyiséget.

A Független Benzinkutak Szövetsége továbbá a benzinárstop kivezetését is szorgalmazza:


“Reméljük, hogy az árstop kivezetésre kerül és a kivezetés módja lehet pedig az árrés beépítése a kis- és nagykereskedelmi ár közé. Ezzel a lépéssel biztosítható lenne a családi kis és közepes kutak megélhetési költségeinek a fedezése”

– áll a mai közleményben.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top