Politika

Újabb, eddig eltitkolt részletek kerültek ki az OMSZ-vezetők kirúgásáról

nyugatifeny.hu

Belsős körökből szivárognak az információk.

Korábban hírt adtunk róla, hogy az augusztus 20-ai tűzijáték elhalasztása miatt Palkovics László kirúgta az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőjét és egyik helyettesét. A hétfői döntést követően az OMSZ vezető tisztségviselői tiltakozó közleményt adtak ki, amelyben a kirúgott vezetők visszahelyezését, illetve vizsgálóbizottság felállítását követelik.

A Meteorológiai Szolgálat állami intézményként működik, amelynek dolgozói kormánytisztviselők. A vezetők kirúgását követően a kormányzat megtiltotta a sajtónyilatkozatok kiadását a hatóságnak az ügyben — számolt be róla a G7.

Az intézmény egyes dolgozói név nélkül nyilatkoztak a portálnak az augusztus 20-ai események kapcsán. Az egyik megszólaló elmondta,

már augusztus 19-én kirúgással fenyegetőzött a kormány,

amennyiben nem ad a hatóság percre pontos előrejelzés a 20-ai estéről.

{A}mikor a prognosztizáció ellenére nem jött a vihar, az egészet rátolták az OMSZ-re. Mindenkiben volt megfelelési kényszer, de most leginkább nagy összetartozás-érzést és szolidaritást tapasztalok a kollégák között” — nyilatkozta az egyik dolgozó.


Bár augusztus 19-én elkerülte a heves vihar a várost, a másnapi előrejelzés még akkor is nagy fokú bizonytalanságot mutatott annak kapcsán, eléri-e Budapestet a heves esőzés. Mindemellett

10-ből 8 modell heves esőzést jelzett előre,

és az azt követő napra a másik kettő is esőt jósolt.

A bizonytalanság miatt több forgatókönyv létezett a 20-ai estére, azonban minden modell szerint nagy esély volt arra, hogy jelentős viharzóna ér az ország középső részére. Az augusztus 20-ai, reggeli tisztavatást követően az operatív törzzsel azt közölte, hogy 75-80% eséllyel várható csapadék Budapesten.

A viharból végül semmi nem lett, azonban szombat délben az operatív törzsnek döntenie kellett. A 2006-os, halálos áldozatokkal járó viharból okulva végül elhalasztották a tűzijátékot.

A G7 értesülései szerint a tűzijáték tervezett időpontja előtt félóránként küldte az előrejelzéseket a kormányzatnak az OMSZ. A jelentős bizonytalanság miatt

az OMSZ azt kérte a kabinettől, hogy halasszák későbbre a tűzijáték megrendezésével kapcsolatos döntést.

Augusztus 20-án háromszor szondázott a Meteorológiai Szolgálat, az utolsó méréshez kapcsolódó adatok azonban délben még nem álltak rendelkezésre. Emiatt a másnapra elavult éjszakai mérések alapján kellett döntést hozni.


A napközbeni adatok alapján készült előrejelzések mind azt mutatták, hogy nagyon csúnya idő lesz, ezekből annál jobbat nem lehetett volna kifőzni, az OMSZ teljesen a protokoll szerint járt el. Abból, amit tudtak, egy tök racionális döntés született, sőt, az operatív törzs is racionális döntést hozott a meglévő információk alapján a halasztásról.

És vajon ki merte volna azt mondani a 2006-os tragédia után, hogy, á, talán megússzuk, vállaljuk be a kockázatot?” — tette fel a költői kérdést az egyik meteorológus. Elmondása szerint a politika részéről a bűnbakkeresés jegyében zajlottak a kirúgások.

Az elbocsátott vezetőket a nyilatkozók nemzetközileg elismert, a kormányzattal jó kapcsolatokat ápoló, jobboldali értékrendű szakembereknek írták le. Szerintük a kirúgások ronthatják a meteorológiába vetett bizalmat, és erősítheti az összeesküvés-elméletek terjedését a szakmai előrejelzésekkel szemben.

(G7 nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top