Politika

FRISS: Egy tucat törvényt is módosítana az Orbán-kormány, hogy megkapják az EU-s pénzeket

nyugatifeny.hu

Most már mindent megtennének Orbánék, hogy elkerüljék Brüsszel pénzügyi szankcióit.

A magyar kormány szerint az Európai Bizottság valamennyi aggályát megválaszoló, átfogó intézkedéscsomagot tartalmaz az a levél, amelyet hétfőn éjfél körül, az utolsó pillanatban küldtek el Brüsszelbe. Az EB alaposan fogja majd vizsgálni a választ, mielőtt egy hónapon belül döntenének az esetleges pénzügyi szankciókról, írja a Szabad Európa.

Gulyás GergelyMiniszterelnökséget vezető miniszter kedden a kormányinfó keretei között mondta azt, hogy a kabinet a Brüsszelnek közvetlenül a hétfő éjféli határidő lejárta előtt küldött válaszlevélben

több mint tíz törvény módosítására tett ígéretet.

A miniszter konkrétumokat ugyan nem árult el, de több kormánytag közléséből az derült ki, hogy a jelenlegi a legkomolyabb kísérlet az Európai Bizottság által arra, hogy lépéseket tegyen a jogállamisági eljárás keretében jelzett aggodalmak megoldására Magyarországon.


Varga Judit igazságügyi miniszter közösségi oldalán azt írta:

“Magyarország átfogó intézkedéscsomagot tett az asztalra, amely a bizottság valamennyi aggályát megválaszolja. Készen állunk a konstruktív párbeszédre”.

Varga hozzátette: a felek “az elmúlt egy hónapban tíz videókonferenciát, számos megbeszélést szenteltek a témának, és több mint száz szövegtervezetről egyeztettek”.

Johannes Hahn költségvetési biztos azt kifogásolta, hogy “a magyar kormány által javasolt korrekciós intézkedések nem küszöbölik ki átfogóan a bizottság által jelzett aggályokat”. A magyar válasz és a kormányzati kommunikáció talán nem véletlenül most épp az intézkedések átfogó jellegére hivatkozik.

Gulyás miniszter sajtóhírek szerint azt mondta, hogy úgy látja, minden ponton egyetértésre jutottak a bizottsággal, és

“minden eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszert hozunk létre az uniós pénzek felhasználására és elköltésére”.

Újvári Balázs, a testület illetékes szóvivője, a lap kérdésére közölte: “Az Európai Bizottság alaposan górcső alá veszi a magyar választ, és a rendelkezésére álló egy hónapos határidőn belül dönt az esetleges további lépésekről”. Megerősítette továbbá azt is, hogy Brüsszel ezzel nem tekinti lezártnak a párbeszédet, és a következő napokban is készen áll párbeszédet folytatni a kormánnyal a részletekről.


Az Európai Bizottság április 27-én indította el Magyarország ellen az eljárást, annak okán, hogy Magyarországon jogállami hiányosságokra is visszavezethetően

nincsenek átfogó garanciák az unió pénzügyi érdekeinek védelmére.

Megjegyzik, a testület súlyosbító körülményként tekint az átfogó korrupcióellenes keret hiányára és arra, hogy megítélése szerint sérül a visszaélések és csalások felderítéséért felelős nyomozati és vádhatósági tevékenység függetlensége.

Újvári Balázs bizottsági szóvivő kedden újságírói kérdésre válaszolva három elemet emelt ki. Ezek a következők:

  • “Az állami hatóságok törvénytelen döntései megelőzésének hiánya,
  • az összeférhetetlenség megelőzését biztosító mechanizmusok hiánya
  • és az európai források terhére elkövetett csalások hatékony kivizsgálását és a felelősségre vonást akadályozó korlátok megléte”.

Miután az első, június végén megküldött budapesti választ nem találta kielégítőnek, Brüsszel július 20-án kelt levelében már konkrét pénzügyi intézkedéseket is kilátásba helyezett, de ezek mibenléte és összege továbbra is titok.


Ugyan a bizottsági szóvivő szerint technikailag nincs összefüggés az unió pénzügyi érdekeit védeni hivatott jogállami feltételrendszer és a magyar helyreállítási terv jóváhagyása között, EU-források elismerik, hogy politikailag nagyon is szoros a kapcsolat. Amiből az is következik, hogy

egy esetleges szankciós javaslat és döntés a helyreállítási pénzeket is befagyasztaná.

(reuters.com / szabadeuropa.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top