Politika

Keményen bírálta Orbánt a rangos nemzetközi gazdasági lap a vérlázító Vodafone-üzlet miatt

nyugatifeny.hu

Nem tetszik nekik, hogy Magyarországon állami kontroll alá kerül az internet és a távközlés.

A nagy tekintélyű, a világ gazdasági és üzleti köreinek meghatározó véleményformáló lapja, a Financial Times szerkesztőségi cikkben tért vissza a Vodafone magyarországi leányvállalatának felvásárlására, nem túl jó színben feltüntetve Orbán rendszerét, írja a napi.hu.

A Vodafone bejelentése arról, hogy 1,8 milliárd euróért eladta magyarországi érdekeltségét két a magyar államhoz kötődő holdingnak nem sokat árul el arról, mi volt a haszna ebből a távközlési vállalatnak, ám annál többet mutat arról, mit jelent ez Magyarországnak — írja a Financial Times szerkesztőségi cikkében.

Szemben más esetekkel semmi jele annak, hogy a brit vállalatot noszogatták volna az eladásra, motivációja az lehetett, hogy egyszerűsítse nemzetközi vállalati szerkezetét és a vevő nagyvonalú árat kínált a portékáért. A magyar oldalon ez a következő lépés annak az állami dominanciájú, uram-bátyám kapitalizmusnak a kiépítésében, amin Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke dolgozik — írták az angol üzleti lap szerzői.

Orbán nincs egyedül Kelet-Közép-Európában azzal az ambíciójával, hogy visszaszorítsa országa gazdaságában a külföldi tulajdont, mert úgy látja, hogy az 1990-es évek privatizációja során túl nagyra nőtt a súlya a hazai tulajdonú vállalatok rovására. Ugyanakkor nála ez egybefonódik

egy olyan társadalmi-gazdasági rendszer létrehozásával, ami túlélné, ha a Fidesz elvesztené a politikai hatalmat Magyarországon.

Mint írták, ennek részeként a pénzügyi forrásokat és az üzleti lehetőségeket az ország vezetéshez lojális, az államhoz kötődő üzleti elithez csatornázzák,

így kialakult egy a volt szovjet tagköztársaságokra emlékeztető rendszer, amelynek fontos szereplői az “Orbán-oligarchák”.

Az ilyen szisztémák hátránya, hogy az üzlet a kormány kiszolgálójává válik és

a tőke elosztása uram-bátyám kapcsolatok alapján történik,

ami rontja ennek hatékonyságát. Ezen belül elvileg egy magyar tulajdonú stratégiai bank létrehozása jó ötlet – utalnak a szerzők a Magyar Bankholdingra -, ám ha a rezsimhez kötődők finanszírozására szolgál, akkor ez már kevésbé igaz.


Az ilyen rezsimek további kockázata, hogy intézményesítik a korrupciót.

Az EU visszatart 15 milliárd euró támogatást az unió közös újjáépítési alapjából, mert problematikusnak tartja a jogállamiság helyzetét Magyarországon.

Kitértek arra is, hogy Brüsszelben attól tartanak, hogy Orbán valamiféle “light putyinizmust” csempész be az unió falai közé. A magyar kormány taktikai engedményekkel akar hozzáférni a pénzhez, ám a Vodafone-üzlet arra utal, hogy az “orbánizmust” még jobban körbebástyázták.

(ft.com / napi.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top