Politika

Pécs város fityiszt mutat Orbánnak: nem hajlandók meghajolni a miniszterelnök akaratának

nyugatifeny.hu

Nem adják meg magukat.

Nemrég beszámoltunk róla, hogy a Fővárosi Önkormányzat ellenzéki többsége arról döntött, nem adja a Fővárosi Vízműveket kormányzati tulajdonba. Minderről a döntéshozók annak ellenére határoztak, hogy egyre nagyobb a nyomás a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került városokon, hogy adják állami tulajdonba a közműhálózatukat.

Nem adja a kormánynak Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata sem a település víziközművét — így döntött a település testületének ellenzéki többsége. A település önkormányzata ezzel kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben leszögezték, fontosnak tartják, hogy a helyi ügyekben a települések dönthessenek, ne pedig a kormány.


A pécsi önkormányzat közleményét alább idézzük:

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata fontosnak tartja a víziközmű-szolgáltatást, és stratégiai fontosságú értékként tekint a pécsi közösség víziközmű vagyonára, valamint a szolgáltatást végző cégre, a Tettye Forrásház Zrt-re. Mindenekelőtt pedig fontosnak tartja az önrendelkezést, tehát azt, hogy a helyi közösségnek fontos ügyekben a települések maguk hozhassanak döntéseket.

Pécs önkormányzata a fenti elveket figyelembe véve

nem él

a kormánynak azzal az ajánlatával, amely a gyakorlatban a teljes víziközmű vagyon, a szolgáltató cég és a víziközmű-ellátással kapcsolatos alaptevékenység átadását jelenti az államnak.

A szaktárca ajánlata szerint amennyiben Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022. augusztus 31-ig úgy döntött volna, hogy átadja az önkormányzati víziközmű tulajdont az állam részére, akkor a szolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt.

2022. évi számviteli veszteségét az állam finanszírozta volna. Kizárólag a víziközmű-szolgáltatás alaptevékenységét vette volna át az állam, a másodlagos tevékenységek, mint például az ivóvíz-kiszállítás, illetve a szippantott szennyvíz elszállítása és kezelése továbbra is önkormányzati feladatok maradtak volna.


Pécs városa továbbra is inkább

a korábban államosított javak újbóli önkormányzati tulajdonba adását szorgalmazza,

semmint újabb vagyontárgyak, eszközök államosítását. Az önrendelkezést és a hatékony helyi döntéshozatalt véleményünk szerint a ma állami felügyelet alatt álló, de a helyi közösségeket szolgáló feladatok visszaadása, és azok finanszírozásának biztosítása szolgálná.

(Péterffy Attila/Facebook) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top