Külföld

Meghalt II. Erzsébet királynő

Meghalt II. Erzsébet királynő /Fotó: Northfoto

Meghalt II. Erzsébet, Isten kegyelméből Nagy Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának és más birodalmainak és területeinek királynője, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője. A britek uralkodója 96 éves volt.

Szemptember 8-án, csütörtökön a Buckingham-palota jelentette be: orvosai aggódnak a királynő állapotáért, állandó orvosi felügyeletre van szüksége a királynőnek. A hírre a királyi család tagjai azonnal a palotába siettek, hogy ott lehessenek II. Erzsébet betegágyánál.

Este helyi idő szerint fél 7-kor a Buckingham palota bejelentette a tragikus hírt, miszerint II. Erzsébet királynő 2022. szeptember 8-án elhunyt.


II. Erzsébet királynő 1926. április 21-én született és 70 évet ült az Egyesült Királyság trónján. 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára. Ő az évezredes angol-brit monarchia első olyan uralkodója, aki 70 esztendőt töltött a trónon és így megélte platinajubileumát. Az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már 2015. szeptember 9-én megdöntötte. Ezt a rekordot addig a napig üknagymamája, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartotta 63 évvel, hét hónappal és három nappal.


Erzsébet egyébként az életének első tíz évében még csak nem is sejtette, hogy valaha ő lesz majd Anglia királynője. Amikor nagybátyja , VIII. Eduárd lemondott a trónról és édesapja lépett a helyére, csak akkor kezdett el benne tudatosulni, hogy egyszer nagy eséllyel az ő fejére fog majd a korona kerülni. Apja halálát követően 1952-ben került trónra, bár a koronázás csak 1953-ban zajlott le.

Erzsébetnek az elmúlt 70 évben számtalan nehéz döntést kellett meghoznia, olyanokat is, amelyeket inkább uralkodói szerepe, semmint családja iránt érzett elkötelezettsége irányított. Ilyen volt példának okán, hogy kénytelen volt megtagadni húgától, Margittól az engedélyt, hogy hozzámenjen elvált szerelméhez, Peter Townsend kapitányhoz, de komoly kihívás elé állította fia, Károly herceg és Diana hercegnő viharos házassága, majd Diana halála, és András herceg Jeffrey Epsteinhez fűződő barátsága is.

Erzsébet királnyő a II. világháborúban

A hercegnő még kamasz volt, amikor is kitört a második világháború. Segédszerelőként, illetve tehergépkocsi vezetőként, ő volt a brit királyi család egyetlen olyan női tagja, aki csatlakozott a fegyveres erőkhöz.

Házassága Fülöp herceggel


Erzsébet királnyő még megkoronázása előtt ment feleségül a 2021-ben elhunyt Fülöp herceghez, s bár házasságukban akadtak hullámvölgyek, végig kitartottak egymás mellett. Erzsébet 13 évesen találkozott Fülöppel Dartmouth-ban, amikor szüleivel a Brit Királyi Haditengerészethez látogattak. A véletlenen múlt, hogy épp ő vezette körbe a vendégeket, a haditengerészetnél ugyanis akkor a legtöbben mumpsztól és bárányhimlőtől szenvedtek. A délceg, szőke Fülöp azonnal levette a lábáról a kamaszlányt, akivel távoli rokonok voltak. Különösen nagy hatást gyakorolt rá, hogy férfi nemcsak magas volt, hanem ruganyos is, a teniszpályán könnyedén átugrotta a hálót.

II. Erzsébet egy évvel ezelőtt vesztette el férjét, Fülöp herceget/ Fotó: NorthfotoFülöp herceg 2021-ben halt meg /Fotó: Northfoto

1946 nyarán Fülöp herceg megkérte Erzsébet kezét, amire VI. György igent mondott, de a bejelentéssel a következő évig várni kellett, amíg Erzsébet betöltötte a 21. évét. A vőlegénynek komoly áldozatot kellett hoznia a szerelemért: német származása és rangja ugyanis politikailag kényes kérdés volt a II. világháború után, ezért 1947. február 28-án Fülöp lemondott görög és dán hercegi rangjáról, felvette az anglikán vallást, majd megkapta a brit állampolgárságot. Ugyanebben az évben, november 20-án örök hűséget fogadtak egymásnak a londoni Westminster-apátságban.


Erzsébet felnézett büszke, öntudatos, jó humorú férjére. Kapcsolatuk első válságát az okozta, hogy Erzsébetet királynővé koronázták. Az Edinburgh-hercege címet megkapó Fülöp rosszul viselte, hogy egyszeriben alárendelt szerepbe került. Ez annyira sértette a hiúságát, hogy csak hosszas győzködés után volt hajlandó térdre ereszkedni felesége előtt a koronázási ünnepségen, amely után még pszichológus is kezelte. Újabb csapás volt számára, hogy gyermekeiknek a Windsor nevet kell viselniük, nem pedig az övét, a Mountbattent. Mindennek ellenére kitartottak egymás mellet, Fülöp volt az egyetlen férfi a királynő életében. Négy gyermekük született, boldog, szeretetteljes kapcsolatban éltek a herceg haláláig. II. Erzsébet 2021 áprilisában vesztette el legszilárdabb támaszát.

A fiatal II. Erzsébet és Fülöp herceg / fotó: NorthfotoA fiatal II. Erzsébet és Fülöp herceg /Fotó: Northfoto

Dédunokái

Erzsébet királynőnek összesen 12. dédunokája volt, a legfiatalabb – a 2021. szeptemberében született – Sienna Elizabeth Mapelli Mozzi, Beatrix hercegnő és Edoardo Mapelli Mozzi elsőszülőtt lánya. Beatrix Erzsébet fiának, András hercegnek a lánya. Külön érdekesség, hogy a kislány Erzsébet királnyő után kapta a nevét, csakúgy mint Harry herceg és Meghan Markle második gyermeke, aki a Lilibeth nevet viseli.

Halála előtt

Erzsébet királnyő életének utolsó időszakában már sokat betegeskedett. A halálát megelőzően arról érkezetek a hírek, hogy a királynőt borzasztóan megviselte az új brit minszterelnök, Liz Truss beiktatása, így kénytelen volt lemondani a programjait, majd pedig kiderült, a királnyő orvosi felügyeletre szorul.

Az utódlás

Erzsébet királnyőt a trónon elsőszülött fia, Károly herceg követi majd. A királynő egyébként 2022. év elején beszélt pontosan a trónudódlásról, akkor azt mondta, szeretné, ha Károly herceg felesége, Kamilla cornwalli hercegné felvegye majd a királynéi címet a trónöröklés után. Amikor Károly kerül a trónra a brit himnusz szövege is megváltozik, hiszen eddig God save the Queen, azaz Isten óvd a királynőt volt a szöveg, ám ez God save the Kingre, vagyis Isten óvd a királyra változik. Ennél sokkal problémásabb, hogy Nagy-Britanniában, továbbá Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon le kell fokozatosan cserélni az összes, Erzsébet arcmását ábrázoló pénzérmét és bankjegyet olyanokra, amelyeken már az új király portréja látható majd.

Károlyt királlyá a királynő halálának másnapján nevezik ki egy szerény ceremónia keretében, amely alatt például a testvérei kezet csókolnak neki, majd uralkodói nevet választ. Amennyiben megtartja a sajátját, ő lesz III. Károly király, felesége pedig Kamilla királynéként folytatja életét, ám több nap, akár egy-másfél év is eltelhet, amíg végül ténylegesen meg is koronázzák.


Lehet, hogy lemond?

Azt már korábban rebesgedték, hogy Károly herceg lemond a trónról a fia, Vilmos herceg javára, ám a korábbi nyilatkozatai alapján nem erre lehet számítani.

Erzsébet királynő és Károly herceg / Fotó: NorthfotoErzsébet királynő és Károly herceg /Fotó: Northfoto

A gyászidőszak

Erzsébet királnyő halálával 12 napos gyász veszi kezdetét Nagy-Britanniában. Fontos tudni, hogy a gyászidőszakban a közszolgálati csatornákon nem lesz majd látható kabaré, standup és hasonló könnyed műsor, de Új-Zélandon például a közszolgálati rádióban ebben a 12 napban nem játszanak majd punkzenét és a Queen együttes egyetlen dalát sem. Ezent túlmenően a királnyőt a temetés előtti négy napban a Westminster-apátságban ravatalozzák fel, hogy a nép leróhassa a tiszteletét, majd a Windsor-kastély kápolnájában helyezik örök nyugalomra.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top