Politika

Mi történt? Matolcsyék elismerték a katasztrófát — Már az MNB szerint is elképesztő drágulás jöhet

nyugatifeny.hu

Már a jegybank is drasztikus áremelkedésekkel számol.

Idén még nem áll meg az infláció emelkedése Magyarországon, ez 2023 elejére várható — mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Már a jegybank is egyetért a piaci elemzők korábban jelzett álláspontjával, miszerint

az áremelkedések tetőzése áttolódhat 2023-ra.

A bizonytalanságot jól mutatja, hogy ez már az MNB idei negyedik korrigált inflációs előrejelzése. A KSH szerint augusztusban 15,6 százalék volt a pénzromlás, ami az elemzői várakozások szerint már szeptemberben is elérheti a húsz százalékot, a csúcs pedig akár 23 százalék is lehet.

Így éves átlagban idén 14, 2023-ban 14-15 százalék lehet az infláció. Az MNB tavaly decemberben kiadott Inflációs jelentésében úgy számolt, hogy idén 4,7-5,1 százalékos lesz az áremelkedések üteme, ami 2023-ban 2,5-3,5 százalékra csökken, igaz ekkor még nem voltak jelei az ukrajnai háborúnak, ennek ellenére még nem számolta el így magát az MNB

az elmúlt 50 évben.

A rossz hír ellenére pénteken kis mértékben korrigálni tudott a forint az egy hetes drámai lejtmenet után. Az elmúlt napokban jelentősebb gyengülésnek indult a hazai deviza, az euró árfolyama a hét közepén átlépte a 400 forintos szintet, majd csütörtökön a 410-et is elérte.


Az euró ára néhány nap leforgása alatt 15 forinttal ugrott elsősorban a Magyarország ellen induló jogállamisági eljárás, és a több ezer milliárd forintos tervezett uniós források megvonása miatt. Az Európai Bizottság vasárnap szavaz az eljárás folytatásáról, és amiért valószínűsíthető a kedvezőtlen döntés, a jövő héten tovább gyengülhet a forint.

az Eurostat pénteki jelentésének adatai szerint, augusztusban 18,6 százalék volt az infláció Magyarországon. Az előző hónaphoz képest

az áremelkedési ütem 3,7 százalék, ami az egész unión belül a legmagasabb érték.

A KSH a hó elején még 15,6 százalékos adatot közölt augusztusra. A vágtató infláció azzal indokolható, hogy az Eurostat módszertana szerint már az augusztusi mutatóba beleszámolták a rezsidíjak augusztus 1-ével elrendelt emelését.

(nepszava.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top