Politika

Óriási botrány: jogerős ítélet szerint Handó Tünde egyértelműen visszaélt jogával

thepost.hu

Jogerősen pert nyert a Győri Ítélőtáblán egy fővárosi bíró az Országos Bírósági Hivatal (OBH) korábbi elnöke ellen – írja a Népszava.

Az ügy előzménye, hogy 2017-ben hiába rangsorolták kétszer is az első helyre a Fővárosi Ítélőtáblán kiírt bírói pályázaton Vasvári Csabát, Handó Tünde, az OBH akkori elnöke mindkét alkalommal érvénytelenítette Vasvári jelentkezését, méghozzá érdemi indoklás nélkül.

A pályázó nem hagyta annyiban az ügyet, munkaügyi pert indított az OBH elnöke, továbbá akkori munkáltatója, a Fővárosi Törvényszék és a pályázaton meghirdetett álláshely gazdája, a Fővárosi Ítélőtábla ellen.

A Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság első fokon kimondta, hogy


Handó Tünde egyértelműen visszaélt jogával,

de a fellebbezést követően a Győri Törvényszék másodfokon úgy határozott: az OBH-elnök nem perelhető.

Így került a Kúriára az ügy, amely hatályon kívül helyezte a másodfokú ítéletet, és új eljárás lefolytatását rendelte el. A Győri Ítélőtábla ezt követően már jogerősen a Vasvári Csabának adott igazat.

A sértettet képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a honlapján összefoglalta az ügyet, ahol rámutat:


a jogerős bírósági ítélet „fontos garanciákat is lefektetett a hasonló igazgatási önkénnyel szemben a bírói állások pályáztatása során”.

A pályázatok érvénytelenítése ugyanis nem pusztán általános igazgatási kérdés, hanem a pályázók jogos érdekeit érintő egyedi munkáltatói intézkedés, amivel szemben biztosítani kell a bírósági jogorvoslatot – írja a TASZ.

Időközben Handót alkotmánybíróvá választották, így az OBH új elnökén, Senyei Györgyön múlik, hogy mit tesz. Az ítélet ugyanis arra kötelezte az OBH-elnököt, hogy érdemben orvosolja a jogsérelmet.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top