Politika

Energia-kríziscsomaggal állt elő a VOSZ — Munkahelyek százezrei kerültek veszélybe Magyarországon

nyugatifeny.hu

Rengeteg vállalkozás kerül drámai helyzetbe az orbáni rezsinövelés miatt.

A kialakult válság a magyar gazdaság egészét érinti és még a koronavírus-válságnál is jobban érezteti hatásait, ez pedig gyors és átfogó állami beavatkozás nélkül tömeges cégbezárásokhoz és munkahelyek százezreinek megszűnéséhez vezethet. Rengeteg vállalkozás – a feldolgozóiparon kívül a kereskedelem, az építőipar és a szolgáltatások számos területe is – súlyosan érintett az energiaköltség-robbanásban — hívta fel a figyelmet a Népszava.

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) hangsúlyozták:


“Ezek a szektorok adják a GDP és a foglalkoztatás jelentős részét, de hatékony segítség nélkül

tömeges leállások várhatóak, és ez súlyos nemzetgazdasági visszaesést okozhat”.

Kedvezően fogadták ugyanakkor a hétvégén bejelentett, az energiaintenzív feldolgozóipari kis és közepesvállalkozások (kkv) megsegítését célzó kormányzati intézkedést, de azt szeretnék, hogy ezt a kormány terjessze ki minden magyar vállalkozásra. A VOSZ egy javaslatcsomagot állított össze a vállalkozói egyeztetések alapján, amely szerint szektorsemleges vállalati rezsitámogatásra van szükség, valamint arra, hogy a cégek energiaár-terhelése ne haladja meg tavalyi energiaköltségük háromszorosát.

A vállalkozók visszajelzései alapján ez az a maximális szint, amely még kigazdálkodható, akár vendéglátó, akár szolgáltató cégről is legyen szó. Ezen felül viszont rohamosan megnő az ellehetetlenülő vállalkozások száma.

A VOSZ javaslata szerint,

a kormány vezessen be energiaár-plafont,

amely összhangban áll a régiós energiaár-szintekkel, hogy a magyar cégek ne kerüljenek versenyhátrányba a szerb, román és egyéb versenytársakkal.


Az energiaár-képzési folyamat és a díjrendszer teljeskörű felülvizsgálatát is javasolják annak érdekében, hogy az elhagyható költségelemek meghatározásával és megszüntetésével csökkenhessen a magyar vállalkozások terhelése. Ezen belül kérik a rendszerhasználati díjak – a visszajelzések szerint akár 3,5-szeres – áremelésének mérséklését.

Minden vállalkozás megpróbál takarékoskodni az energiával, ugyanakkor a VOSZ jelezte, hogy a szerződött, de el nem fogyasztott energiamennyiség után kötbérfizetési kötelezettségük lesz. A VOSZ szerint ez a jelenlegi válságos energia-helyzetben

kontraproduktív, és erkölcsileg is elfogadhatatlan.

A VOSZ közleményében kiemelte:

A munkaerő megtartásának támogatása minden rászoruló cég számára fontos kiegészítője az intézkedés-csomagnak. E téren javaslataik között szerepel, hogy a dolgozói cafetériába épüljön be egy “Energia-zseb”, vagy “Rezsi-zseb”, amellyel a munkáltató adómentesen támogathatja munkavállalóját. Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy a munkabértámogatás, az adó- és járulékkönnyítés a covid-válságban is erősen érintett ágazatokban – a turizmusban, a vendéglátásban, a szolgáltatások területén – most is munkahelyek százezreit menthetné meg a téli hónapokban leállásra kényszerülő vállalkozásoknál.


(VOSZ/Facebook /nepszava.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top