Politika

Nagy taslit kapott Orbán: Magyarországgal példálózva figyelmeztette az olaszokat Ursula Von der Leyen

nyugatifeny.hu

Az Európai Bizottság elnöke közölte, megvannak az eszközeik.

Ugyan a közvélemény-kutatások szerint az olasz miniszterelnöki címre esélyes Giorgia Meloni a korábbiaknál mérsékeltebben nyilatkozik külpolitikai kérdésekben, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már most arra figyelmeztette a hétvégi választásokra készülő Olaszországot, amennyiben nem tartják tiszteletben az uniós normákat, úgy járhatnak, mint Magyarország és Lengyelország.

“Már most megüzente az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, hogy a közeljövőben megalakuló olasz kormány jobban teszi, ha tiszteletben tartja az uniós értékrendet” — írta a Corriere della Sera nevű olasz lap.


Von der Leyen a két ország ellen folytatott jogállamisági eljárásra utalva közölte:

“Meglátjuk, milyen eredmény születik az olaszországi választásokon, Svédországban pedig már meg is történt a voksolás. Mindenesetre ha a dolgok rossz irányt vennének,

megvannak az eszközeink, ahogy Lengyelország és Magyarország esetében is láthatták”.

Az EB-elnök ugyanakkor aláhúzta, bármilyen demokratikus módon kormányzó kabinettel együtt tudnak működni, de sok múlik azon is, kik kapják a kormányon belül a meghatározó pozíciókat.

Olaszországban vasárnap szavaz a lakosság, és két héttel azt követően, hogy a svéd voksolásokon a szélsőjobboldali Svéd Demokraták a parlament második legnagyobb ereje lett, Olaszországban szintén szélsőjobboldali “győzelem” várható. Az utolsó közvélemény-kutatási adatok szerint a Giorgia Meloni vezette Olaszország Fivérei kaphatja a legtöbb voksot, és Matteo Salvini Ligájával, valamint Silvio Berlusconi Hajrá Olaszországával közösen alakíthat kormányt.


Meloni a közelmúltban a korábbiaknál már visszafogottabb hangot ütött meg a külpolitikában, a napi.hu-nak nyilatkozó szakértők szerint ezzel tudatosan nyugtatni próbálta a befektetőket. Sokan attól tartanak azonban, hogy az alapvetően szuverenistának tekinthető koalíció hatalomra kerülése után ismét euroszkeptikus hangot üthetnek meg. Salvinit illetően szintén sok kérdés merül fel, a Liga vezetője ugyanis szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal, amire sokan aggodalommal tekintenek.

(napi.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top