Politika

Reagáltak Brüsszelben az új nemzeti konzultációra — Szétalázták a kormányt a válasszal

nyugatifeny.hu

Ez fájhatott.

Az uniós szankciókat nem népszavazásokon döntik el, az oroszokkal pedig teljesen felesleges most tárgyalni – ezeket az üzeneteket küldte Brüsszel Budapestnek pénteken. Az Európai Bizottság nem kívánja kommentálni azt, hogy a magyar kormány konzultációt kíván indítani az Oroszországgal szembeni szankciókról.

Eric Mamer szóvivő arra azonban felhívta a figyelmet, hogy az uniós szankciókkal kapcsolatos eljárásnak világos jogi keretei vannak, rendelkeznek róla az alapító szerződések és ezekben sehol sem szerepel az, hogy bármiféle referendumra szükség lenne.


Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország ellenzi a további szankciók bevezetését, Peter Stano külügyi szóvivő felidézte Josep Borrell külügyi főképviselő csütörtöki nyilatkozatát, amelyet Borrell

27

(ezt kétszer is elmondta) tagállam nevében tett. Ebben a következő szerepel: partnereinkkel együttműködve a lehető leghamarabb további korlátozó intézkedéseket terjesztünk elő Oroszországgal szemben.

Vagyis

Magyarország is támogatta

a új szankciókat szorgalmazó állásfoglalást. Ugyancsak csütörtökön hangzott el, hogy jelenleg nincs értelme találkozni és tárgyalni az orosz külügyminiszterrel. Erről szintén megegyeztek az unió tagállamai, sőt, a ciprusi külügyminiszter éppen ennek nyomán mondta le Szergej Lavrovval már megszervezett találkozóját.

Nem úgy Szijjártó Péter: a magyar külügyminiszter pár órával az uniós közös álláspont után tárgyalt orosz kollégájával. Szijjártó meg is jegyezte, hogy egyedüli EU-s külügyminiszterként találkozott Lavrovval, aki egy Putyin-fotóval díszített helyiségben fogadta.

Peter Stano szóvivő pénteken is megismételte, hogy jelenleg nincs értelme kétoldalú kapcsolatba lépni Oroszországgal. Hozzátette, éppen az elmúlt napokban bizonyította be Putyin a háború további eszkalálásával azt, hogy nem áll érdekben a béke.


“Ez teljesen világos az egész nemzetközi közösség, benne az Európai Unió mind a 27 tagállama számára”

– jelentette ki.

(via hvg) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top