Politika

Szijjártó bemondta: nem tört volna ki a háború Ukrajnában, ha Donald Trump lenne az amerikai elnök

nyugatifeny.hu

Van baj a toronyban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter átadta a Magyar Érdemrend középkeresztjét Donald Trump volt amerikai elnök főtanácsadójának, Jared Kushnernek csütörtökön New Yorkban a magyar-amerikai kapcsolatok megerősítése és a közel-keleti béke érdekében végzett munkájáért.

Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető méltatásában hangsúlyozta, hogy napjainkban, a második világháború óta nem látott súlyosságú kihívások közepette, a jelenlegi biztonsági körülmények között megnőtt a jelentősége azon kezdeményezéseknek és személyeknek, akik sikeresen dolgoznak a békéért.


Jared Kushnert a “béke diplomatájának” nevezte, aki az úgynevezett Ábrahám-megállapodások tető alá hozásával szerinte jelentős lépéseket tett azért, hogy békét teremtsen a közel-keleti térségben, amely az elmúlt évtizedekben erről volt a legkevésbé ismert.

Kiemelte, hogy Közép-Európa és Magyarország több okból is különleges figyelmet szentel a Közel-Keletnek. Egyebek mellett azért, mert a régió biztonsági helyzete meghatározza, befolyásolja a közép-európai térség biztonságát is, illetve azért, mert izraeli állampolgárok tíz- és százezrei rendelkeznek magyar gyökerekkel, s az ő biztonságuk és jólétük rendkívül fontos hazánk számára — mutatott rá.

A külügyi tárcavezető

kijelentette, Donald Trump elnöksége alatt volt “valaha a legjobb a kapcsolat” Magyarország és az Egyesült Államok között.

Márpedig — mint mondta — ez nem magától alakult ki, hanem dolgozni kellett érte, és ebben szerinte Kushnernek nagy szerepe volt.
Az eddigieket még tovább tudta fokozni: kijelentette,

ha Donald Trump nyerte volna meg az előző amerikai elnökválasztást, akkor valószínűleg nem tört volna ki a háború Ukrajnában.

A közelgő amerikai félidős választások kapcsán azt mondta, hogy mivel a magyar kormány “a kölcsönös tiszteletre alapozza” a külpolitikáját, így nem akar nagyon belemenni a témába, hogy ne merüljön fel a beavatkozási kísérlet gyanúja, de egyértelműen szurkolnak a Republikánus Pártnak.


Jared Kushner köszönőbeszédében arról beszélt: eleinte azt hitte, hogy Európa sokkal aktívabb partner lesz a közel-keleti béketeremtést célzó erőfeszítések terén, azonban “mindenki csak ugyanazokat a frázisokat hangoztatta, ugyanazzal akart tovább próbálkozni sikertelenül“.
Szavai szerint Szijjártó Péter ezzel szemben partnernek mutatkozott, jó ötletei voltak, hasznos javaslatokat tett, s azt mondta neki, hogy ha változást akarnak elérni, akkor mással kell próbálkozni, mint ami addig nem működött.

Amikor Európa részéről segítségre volt szükségünk, először mindig Pétert hívtam fel

— fogalmazott a narcizmusairól és felelőtlen nyilatkozatairól elhíresült exelnök főtanácsadójának.

(MTI korrigálva) |forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top