Politika

FRISS: A Fővárosi Közgyűlés megszavazta a Tiborcz-adó bevezetését

nyugatifeny.hu

“Fizessenek többet azok, akik ezt képesek megtenni”.

Az energiaválság rendkívüli helyzetbe sodorta a magyar önkormányzatokat — magyarázta napirend előtt felszólalásában Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester, aki hozzátette, hogy az elmúlt időszakban több polgármesterrel is egyeztetett ebben a kérdésben.

A Népszava beszámolója szerint, Pokorni mindebből arra jutott, hogy ezt az évet békében és költségvetési szempontból biztonságban látják a városvezetők, legfeljebb a kistelepülések és a főváros miatt aggódnak. Mint mondta, ő maga is úgy látja, hogy a BKV komoly bajba kerülhet.

“Itt az ideje a Titanic-munkacsoport felállításának, elvégre ha jön egy irdatlan jéghegy, nem tehetünk úgy mintha nem lenne előttünk egy irdatlan jéghegy”


— állapította meg Pokorni Zoltán, aki egyébként a legsúlyosabb válságkezelő intézkedéscsomagot vezette be kerületben. Szerinte a fővárosnak is meg kellene hozni a szükséges intézkedéseket, még akkor is, ha azok kíméletlennek lehetnek. A hegyvidéki polgármester egyébként úgy tartja, a főváros jövő szeptemberre csődbe vinné a BKV-t, hogy ezzel induljon az önkormányzati kampány.

Karácsony Gergely főpolgármester megköszönte, hogy egy fideszes polgármester végre kimondta, hogy a jövő év közös felelősségük.

“A fővárosi önkormányzat ugyanakkor olyan közszolgáltatásokat működtet, amely a város túlélése szempontjából kulcsfontosságú: közösségi közlekedés, közvilágítás, víz és csatorna. A kulturális kiadások az összkiadásnak alig 3 százalékát adják.

Budapest pedig nem akarja a válságot azzal mélyíteni, hogy fontos közszolgáltatásokat korlátoznak.

Ha nem járnak a buszok, a metró még nehezebb lesz eljutni munkahelyre, iskolába, ha nincs közvilágítás leáll a város”

— összegezte a főpolgármester.


Tüttő Kata főpolgármester-helyettes elmondta, ha lekapcsolják a közvilágítást, akkor azzal bezárják a nőket otthonaikba, a közösségi közlekedést is többségében nők használják, őket sújtja elsősorban a takarékoskodás miatt meghirdetett óvodaösszevonások, iskolai szünetek, hiszen többnyire ők maradnak otthon a gyerekekkel.

“Az idősek nappali melegedőinek bezárása szintén inkább a nőket érinti hátrányosan, hiszen az idős rászoruló népességben ők vannak nagyobb számban. Ennek a télnek a terheit elsősorban a nők fogják cipelni és ez végtelenül igazságtalan”

— fejtette ki Tüttő Kata.

A közgyűlés következő vitapontja a Tiborcz-adó bevezetésére vonatkozó javaslat volt, mely a 2019-es főpolgármesteri kampány része is volt. Ennek értelmében, a főváros

1 százalékos forgalmi értékalapú adót vetne ki, amely alól az 1 milliárd forint alatti értékű ingatlanokat birtokló magánszemélyeket mentesítik.

Megjegyezték, a fővárosi önkormányzatnak egész Budapesten csak a Margitszigeten van adókivetési joga, így tételes szabályozást is csak erre a területre vethetnek ki. A főváros többi részén a kerületek alkothatnak ehhez hasonló jogszabályokat.

Kovács Péter XVI. kerületi polgármester drasztikus, 300-1000 százalékos adóemelésről beszélt. Wintermantel Zsolt Fidesz-frakcióvezető pedig azt nem értette, hogy miért nem 500 millió a határ, ahogy azt Karácsony még a főpolgármesteri kampányban ígérte.

Kiss Ambrus hangsúlyozta, ez az új adó valójában társadalmi értékválasztás,

fizessenek többet azok, akik ezt képesek megtenni.

“Magyarországon egészen perverz és igazságtalan adórendszer van. Nem ismerünk a világon még egy olyan országot, ahol a minimálbért ilyen mértékben adóztatnának. Ha csak egy milliméterrel tesszük igazságosabbá, akkor legalább annyit haladjunk előre egy igazságosabb adórendszer felé”


— zárta a vitát Karácsony Gergely.

Az előterjesztést a közgyűlés megszavazta.

(nepszava.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top