Politika

Megjelent Orbánék rendelete, ami kinyírja a családi napelemeket

nyugatifeny.hu

Kijöttek a részletek.

Szerdán este jelent meg a Magyar Közlönyben az a Kormányinfón már két hete bejelentett, majd hétfőre ígért kormányrendelet, amelynek lényege szerint csak azok táplálhatják be a napelem által termelt energiát a villamosenergia-hálózatba, akik ezt az igényüket október 31-ig bejelentik.

A veszélyhelyzet idején a háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő feltáplálásának kérdéseiről szóló rendeletet Orbán Viktor miniszterelnök írta alá, és már csütörtöktől hatályos.


Ez alapján csak az a háztartási méretű kiserőmű helyezhető üzembe, amely

kizárólag saját

villamosenergia-fogyasztásának kielégítése érdekében termel villamos energiát, az így üzembe helyezett háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő feltáplálásának lehetősége ideiglenesen felfüggesztésre kerül.

A 2022. október 31. napját megelőzően tett igénybejelentések alapján megvalósított háztartási méretű kiserőművek a közcélú hálózatra feltáplálhatnak.

Fontos, hogy a rendelet szerint igénybejelentésnek számít a hálózati engedélyes ügyfélszolgálatán vagy ügyintézésre szolgáló internetes felületén az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, illetve űrlapon elektronikus vagy papír alapon megtett nyilatkozat. Feltáplálhat a közcélú hálózatra az is, aki igazolni tudja, hogy a szolgáltató miatt tesz október 31. után bejelentést.

Az ideiglenes felfüggesztés megszüntetésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tesz javaslatot, az alapján Palkovics László technológiai és ipari miniszter dönt az ideiglenes felfüggesztés megszüntetésének időpontjáról és ütemezéséről.

A kormány közben gyorsítaná a napelemek beszerelésének engedélyeztetését. Egy másik, szintén Orbán Viktor által jegyzett rendelet ugyanis a naperőművek hálózati csatlakozásának gyorsításához szükséges intézkedésekről és a mikrogridek létrehozásáról szól.


Ennek lényege, hogy egyszerűsödik a napelemek beszerelésének engedélyeztetése, gyorsabbá válik az igénybejelentés folyamata, csökken az adminisztráció. A 10,8 kVA csatlakozási teljesítményű háztartási méretű kiserőművek esetén az erre kijelölt elektronikus felületen benyújtott kérelmek esetén már 3 munkanap alatt megtörténhet a műszaki terv elbírálása.

(via 24.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top