Politika

Egyre nagyobb a botrány, amit Orbán nagymagyarországos sálja robbantott ki

ezalenyeg.hu

Sorra reagálnak a környező országok. Ukrajna bekérette a magyar nagykövetet, a szlovák külügyminiszter szerint undorító, amit Orbán művel, az osztrákok viszont elütütték egy szurkálódó poénnal.

 

Ahogy azt már tegnap megírtuk, úgy látszik országunk bölcs vezére szerint nincs még elég diplomáciai feszültség a szomszédainkkal, így kreált egy újat. Most épp egy Nagy-Magyarország térképével díszített focisálban jelent meg abban a Facebook-oldalára kirakott videóban, amelyben Szijjártó Péter nagyon közeli jóbarátja, Dzsudzsák Balázs búcsúmérkőzésén vesz részt.

A román külügy azonnal tiltakozott. Azóta sorra érkeznek a reakciók szinte a szomszédos országokból. Ezekből a 444 készített gyűjtést.


Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter:

A szlovákiai magyarok itthon vannak és ide tartoznak, mint minden más állampolgár. Polgáraink. De aminek nincs helye a kapcsolatainkban, az az irredentizmus és a revizionizmus. Hogy hová vezetnek az ilyen érzelmek és tervek, azt láttuk 1939-ben, és látjuk ma Ukrajnában az orosz agresszió alatt.

Majd az undor szóval írta le, mit érez a magyar miniszterelnök viselkedésével kapcsolatban.

Orbán sáljáról Andrej Stančík (OľaNO) külügyi államtitkár azt mondta, hogy

a magyar miniszterelnök megnyilvánulása rendkívül érzéketlen, különösen az ukrajnai háborúra való tekintettel, ami során Oroszország birtokba vette a szomszédos ország területének egy részét.

Hangsúlyozta, Szlovákia egy független és szuverén állam, nem pedig Magyarország része. Nem tudja elképzelni, hogyan kerülhetett Orbán nyakába egy ilyen, Szlovákiára nézve sértő sál.

Az ilyen jellegű történelmi revizionizmus manapság rendkívül veszélyes.

Az Európai Parlament alelnöke, Michal Šimečka (Progresszív Szlovákia) is kifogásolta Orbán sálját.

A politikában számítanak a szimbólumok is. Amikor egy szomszédos ország miniszterelnöke nagy-magyarországos sálat tesz a nyakába, tagadva az önálló Szlovákia létezését, az veszélyes jelkép.


Jan Lipavsky cseh külügyminiszter a Twitteren azt írta:

Európa a második világháború vége óta a legnagyobb biztonsági és gazdasági kihívásokkal néz szembe. Az országok egysége és együttműködése az EU-ban most kulcsfontosságú. Orbán Viktor magyar miniszterelnök provokációja elfogadhatatlan. Teljesen megértem szlovák és más barátaink bosszúságát.

Orbán Viktor igyekezett egy Facebook-poszttal lezárni a kérdést, de csütörtökön meg kell jelennie Kassán, a V4-es csúcson, ahol valamiféle választ kell adnia arra, mégis hogyan is viszonyul a sálja a környező országok területi integritásához.

A szimbólum miatt az ukrán külügy is bekérette a magyar nagykövetet, ami szintén nem egy szerencsés helyzet két héttel azután, hogy Vlagyimir Putyin azt mondta, többek között Magyarországnak is lehetnek területi követelései Ukrajnával szemben.

Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője azt mondta:

A revizionizmus eszméinek magyarországi népszerűsítése nem járul hozzá az ukrán-magyar kapcsolatok fejlődéséhez.

Bár Andrej Plenković horvát miniszterelnök nem nézte meg a videót, de az irredenta sálról azt mondta:

Ami pedig a Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti, bárki, így Magyarország részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok, számunkra, ez nem opció.

A horvátokat Orbánnak a nyáron már sikerült felháborítania azzal, hogy azt mondta: elvették a tengereinket. Ekkor a horvát külügy szintén bekérette a magyar nagykövetet, a magyarországi nagykövetük pedig Szijjártó Péteréktől kért magyarázatot Orbán Viktor egyik interjúrészlete miatt.


Az osztrák külügy adta a legmegfelelőbb választ a nyilvánvalóan tématerelő, provokatív céllal viselt sálra:

Vetettünk egy gyors pillantást a bécsi külügyminisztérium történelmi térképeire, és ez igazolta a sejtésünket, hogy a Magyar Királyság 100 évvel ezelőtt megszűnt. Erről a fejleményről a lehető leghamarabb tájékoztatni fogjuk magyar szomszédainkat.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top