Politika

Példátlan összefogásról beszéltek — Kiderült, hogy a Fidesz polgármestereket zsarolt meg ehhez

nyugatifeny.hu

Így könnyű.

Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere és a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének a szankciók visszavonásáról.

Szita büszkélkedni kezdett, hogy hogy 2551 önkormányzat, a hazai települések több, mint 80 százaléka csatlakozott aláíróként a leveléhez, szerinte ez az elmúlt három évtizedet tekintve példátlan összefogás.

Népszava azonban felkeresett polgármestereket, akik egészen más képet festettek a dologról.

Egy duntántúli falu vezetője elmondta, hogy először Szita kereste meg, hogy csatlakozzon a levél aláíróihoz, majd mikor erre nem reagált, a térség kormánypárti képviselője és a megyei közgyűlés elnöke is presszionálni kezdte.

“Először csak annyit mondtak, jó pontokat szerezhetünk, ha aláírjuk a Szita-levelet, ám amikor ezek után sem akart foglalkozni az üggyel a testület, a képviselő megjegyezte, hogy gondoljunk a futó és a jövőbeli pályázatainkra! Értettük a célzást és jeleztem, csatlakozom a levélhez”

— mesélte a polgármester.

Egy másik, jobb anyagi helyzetben lévő dunántúli település vezetője is megerősítette a kormánypárt részéről érkező nyomást, azonban ők nem csatlakoztak végül a levélhez, elmondása szerint ugyanis eddig sem volt esélyük támogatást elnyerni.

“A legnagyobb baj, hogy rettentően kevés a települési fejlesztésekre jutó pénz a vidékfejlesztésben, alig néhány millió forint jut egy-egy falura, és a polgármesterek nem tehetik meg, hogy saját önérzetük, világlátásuk miatt lemondanak erről”


— magyarázta, majd hozzátette, hogy fontosabbak a felújítások, mint hogy mit gondol a kormányról egy polgármester.

Nagyobb településeken fideszes képviselők nyújtották be javaslatként a levélhez való csatlakozást, azonban ez több helyen kudarcab fulladt.

Vác ellenzéki többségű önkormányzata például levette napirendről a levélhez csatlakozásról, Érden pedig Csőzik László polgármester módosító indítványt nyújtott be, hogy rossz helyen követelik a szankciók visszavonását, azt ugyanis maga Orbán Viktor szavazta meg, így Szita hozzá forduljon az ügyben. Ezek után a javaslatot benyújtó T. Mészáros András korábbi fideszes polgármester maga vonta vissza az előterjesztést.

A DK-s polgármester vezette Polgáron be sem terjesztették a javaslatot, Tóth József a település vezetője azt mondta: lényegtelen ügyekkel nem foglalkoznak, most minden erejükkel azon vannak, hogy kilábaljanak az energiaválságból.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top