Politika

Padlót fogott a forint az EU-s pénzek felfüggesztése miatt

nyugatifeny.hu

Újra lejtőn a magyar fizetőeszköz.

Ismét 410 körüli értékre gyengült a forint miután napvilágot láttak a sajtóhírek, hogy az Európai Bizottság továbbra is a magyar források felfüggesztését javasolja a jogállamisági problémák miatt.

A Portfolio beszámolója szerint

415-nél is járt a forint az euróval szemben,

de egyelőre sikerült elkerülni az egyhavi mélypontot. Mindeközben a lengyel zloty erősödik az euróval szemben, a lengyel devizával szemben pedig 1,2%-os a magyar forint gyengülése.

A portál megjegyezte, egyértelműen magyar-speficikus gyengülésről beszélhetünk tehát, az EU-s forrásokkal kapcsolatos hírek mozgatják a forintot.

Hozzátették: a jegybank csütörtökön is 18 százalékos kamat mellett hirdette meg egynapos betéti gyorstenderét, vagyis nem változik az irányadó kamat. A befektetők tegnap közel 5000 milliárd forintot helyeztek el a jegybank eszközében, az utóbbi hetekben az összeg is beállt egy viszonylag stabil szintre.

A forint már hetek óta a 400-410-es sávba ragadt be, a jelek szerint most éppen ennek a sávnak a felső szélénél járunk. Ennek oka, hogy a német sajtóban szerdán olyan hírek jelentek meg, melyek szerint az Európai Bizottság továbbra is a magyar uniós források felfüggesztését fogja javasolni, a testületet nem győzte meg a magyar kormány 17 intézkedése a jogállamiság keretében.

Jelenleg az a valószínű forgatókönyv, hogy a helyreállítási alap forrásait ugyan jóváhagyják majd, viszont a kohéziós támogatások egy részét továbbra is visszatarthatja az EU.

A dollárral szemben jelenleg 392,5 körül járunk, míg az angol font 474,8 forintba kerül.


(portfolio.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top