Politika

A kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva megkönnyítette pár milliárd közpénznek az ellopását

nyugatifeny.hu

Így megy ez nálunk.

Az országgyűlés nemrég leszavazott egy ellenzéki javaslatot, amely nyílt közbeszerzést írt volna elő az oszakai világkiállításra való felkészülésre. Annak ellenére szavazták le, hogy az a fideszes vezetésű gazdasági bizottság is támogatta.

Így a magyar részvételről végül elfogadott törvénybe a „rendkívüli sürgősségre alapított hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás” került be.

Indoklás: a Világkiállításon történő magyar megjelenés

kiemelkedően fontos közérdek.

Egy csütörtök este közzétett kormányrendelet a háborús veszélyhelyzetet kihasználva tovább bővítette a gyorsítás lehetőségét: a közbeszerzési törvénnyel ellentétben akkor is lehet alkalmazni a gyorsított eljárásokra vonatkozó szabályokat, ha a közbeszerzés becsült értéke az uniós közbeszerzési értékhatárt eléri vagy meghaladja.

Csak annyi a kikötés, hogy legalább három ajánlattevőt kell ajánlattételre felhívni, de a hivatkozott törvény még ezt is úgy fogalmazza meg, hogy „ha a rendkívüli sürgősséget előidéző helyzetben ez észszerűen lehetséges, lehetőség szerint” legyen három ajánlattevő.


A projekt irányítója és lebonyolítója az EXPO 2025 Magyarország Nonprofit Kft. lesz. Ez egy állami cég, egy korábbi rendezvényszervezőből idén nyáron alakították át, és a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja a tulajdonosi jogait.

(via hvg.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top