Politika

Hatalmas fordulat: Már a fideszes polgármester is kikelt a kormány pusztító beruházása ellen

nyugatifeny.hu

A gyár napi vízfogyasztása 40 ezer köbméter lesz, amit a 200 ezres lakosú város naponta fogyaszt.

Egy szerdai mikepércsi közmeghallgatás során derült ki, hogy a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) november 28-án már beadta a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatalhoz összevont környezet-hatásvizsgálati kérelmét a Debrecen déli határában felépülő környezetpusztító akkumulátorgyár ügyében.

A kínai vállalat 3000 milliárd forintból 220 hektáros területen tervezi felhúzni a gyárat Debrecenben. A Népszava az üggyel kapcsolatban arról írt, hogy Tímár Zoltán, Mikepércs fideszes polgármestere meglepően éles hangvételt ütött meg a beruházással kapcsolatban.

A lap szerint ennek elsődleges oka, hogy pont a fideszes városvezető települése fogja elszenvedi a beruházás legkárosabb hatásait, ugyanis a projekt a déli ipari parki övezethez legközelebb eső lakóterületként a 3500 fős Mikepércs jelentősen érintett.

Tímár Zoltán azt kifogásolta, hogy a falut senki sem kérdezte meg a kínai gigaberuházásról és semmilyen döntéshozatalba nem vonták be őket.

A fideszes politikus közölte: szoros figyelemmel fogják követni a kormányhivatal engedélyezési eljárását, és amennyiben bármilyen kifogás merülne fel, akkor

megtámadják az engedélyt, és bíróságra viszik az ügyet.

A polgármester a helyi lakosoktól azt kérte, ne pártpolitikai szempontok alapján ítéljék meg a beruházást, bár mint fogalmazott: neki is egyfajta “politikai öngyilkosság szembemenni az gőzhengerrel”.

Egy helyi biológus szakember az üggyel kapcsolatban elmondta: a szakértők szerint a gyár napi vízhasználata 40 ezer köbméter lesz, annyi, amennyit a 200 ezres lélekszámú Debrecen naponta fogyaszt. Pécskay Zoltán a vállalkozásfejlesztésért felelős EDC Debrecen Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint az építkezés akár már jövő nyáron elkezdődhet.

A helyi lakosok kérték, hogy erdősávval, a talajt, a vizet, a légszennyezést és a zajszintet is vizsgáló monitoring rendszerrel érjék el, hogy ha már mindenképpen fel kell húzni a környezetromboló kínai gyárat, akkor a lehető legkevesebb környezeti terhelést szenvedjék el az itt élők.


Fábián István vegyész-kémikus, a Debreceni Egyetem korábbi rektora szintén kifogásolta, hogy nem áll rendelkezésre információ arról, hogy a kínai cég milyen technológiát használ, ezért

erősen kifogásolható a kormány ragaszkodása a kétes beruházáshoz.

Varga Zoltán debreceni DK-s országgyűlési képviselő közölte: elképesztő, hogy a hatalmas gyárnak még semmilyen engedélye nincs, de már nyár óta folynak a régészeti feltárások a tervezett helyszínen.

A lap felhívta a figyelmet arra is, hogy sokatmondó, hogy a város meghívása ellenére sem Szilágyi Balázs, a kínai cég kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője, sem Rácz Róbert megyei főispán nem jelent meg személyesen, Papp László Debrecen polgármestere pedig a vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó önkormányzati cég ügyvezetőjét rendelte ki maga helyett a meghallgatásra.

(nepszava.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top