Politika

Hoppá: Betiltott kinevezést kapott az Orbán-kormány egyik államtitkára

nyugatifeny.hu

Magyarország, 2022.

November 26-án vitézeket avatott Pécsett a Vitézi Rend, köztük Hoppál Péter kulturáért felelős államtitkár is a Rend tagja lett.

Ez azért is furcsa, mert Magyarországon a “vitéz” cím használata be van tiltva, az 1947. évi IV. törvény 3. paragrafusa szerint.

A Vitézi Rendet még Horthy Miklós alapította kormányzóként, a nemesi címek pótlékaként osztogatta, annak reményében, hogy ezzel megvásárolja lojalitásukat. A Rendet a második világháború után feloszlatták, majd törvényileg is megszüntették, a már említett 1974-es törvény pedig a mai napig érvényben van.

A magát legitim Vitézi Rendnek nevező szervezet az 1945-ben megszűnt Rend jogutódjának tekinti magát, ami az évek során emigrációban tovább működött.

Magyarországon azonban van egy másik Vitézi Rend, ez az almúlt időben többször is bekerült a hírekbe. Ők akartak Horthy-szobrot emelni Szeged városában, és ők ütötték vitézzé Farkas Bertalant is.

A kormányt nem nagyon zavarja, hogy képviselői olyan címet kapnak, amit törvény tilt, ugyanis több KDNP-s politikus tagja a legitim Vitézi Rendnek. A Rend főkapitányhelyettese nem más, mint dr. Roykó Ádám, vitézi címe miatt dr. vitéz nemes berniczei Berniczei-Roÿkó Ádám lovag, aki annak idején még a kereszténydemokrata Réthelyi Miklós vezette Nemzeti Erőforrás Minisztériumában (Nefmi) volt miniszteri biztos, ő felelt az Európai Unión kívül élő magyar állampolgárok egészségügyi ellátásáért.


A vitézek székkapitánya is KDNP-s képviselő, a Parlament igazságügyi bizottságának elnöke, dr. Vejkey Imre.

A november 26-i avatáson Hoppál mellett vitézi címet kaptak még Semjén Zsolt fiai, és Pálffy István is, aki korábban műsorvezetőként dolgozott, majd a KDNP országgyűlési képviselője lett, most pedig a Duna Médiaszolgáltató Zrt. egyik igazgatóságát vezeti.

(via hvg.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top