Politika

Durván megdrágulnak a lakáshitelek 2023-ban, ha beválik a Magyar Nemzeti Bank jóslata

Fotó: MTI/Rosta Tibor
A jelenleginél is sokkal nehezebb lesz hozzájutni saját ingatlanhoz.

Ha valósággá válik a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése, akkor 2023-ra jelentősen megdrágulhatnak a lakáshitelek – írja a Bankmonitor. A Pénzügyi Stabilitási Jelentése szerint a jegybank azzal számol, hogy 2022. végére a lakáshitelek átlagos THM-értéke (teljes hiteldíj-mutató) 12 százalék fölé emelkedhet.

Ha beválik a jegybank jóslata, akkor egy 20 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitelre havi 31 ezer forinttal kell majd többet törleszteni. Ez pedig 7,5 millió forint plusz költséget ró azokra, akik saját ingatlant vásárolnak.

Az esetleges drágulást viszont a hitelfelvevők nem egyformán érzékelnék a drágulást. Az egyes bankok hitelköltségei ugyanis nagyon különbözőek. Míg az egyik banknál többet, egy másiknál kevesebbet fizethet a tartozás miatt az ugyan olyan mértékű hitelösszegre.


Egy ilyen mértékű drágulás azt jelentené, hogy az átlagos havi törlesztő összege a december eleji 189 ezer forintról 220 ezer forint fölé nőne 2023. januárra, ami a teljes futamidő alatt csaknem 7,5 millió forint plusz kiadás lenne.

– írja a portál.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top