Politika

Fideszes tempó: Így lopja el Lázár János és Rogán Antal a magyar sportfejlesztéseket

nyugatifeny.hu

Szükségük van rá.

Kaotikus átgondolatlanságra utal, ahogyan a sportjellegű feladatokat és cégeket átszervezi a kormány — írta a hvg.hu.

Egy állami céget előbb szétszabdaltak, egy része Lázár János tárcájához került, egy másik része pedig – vagyonelemestül, munkavállalóstul – majd egy másik állami vállalatba olvad be, amit a honvédelmi tárca felügyel, de a beolvadás után 12 nappal majd ez a cég is

megszűnik, mert beolvad

egy másik állami cégbe, ami amúgy még nem is létezik, de majd Rogán Antal minisztériuma alá fog tartozni.

BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-ről van szó, és valóban nem könnyű a sorsát követni. A BMSK-nál azt már megszokhatták, hogy állandóan máshova kerültek a kormányzati rendszerben, hiszen a 2014–2018 közötti ciklusban a fejlesztési tárcához tartoztak, majd 2018–2022 között a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli minisztériumhoz, de az utóbbi fél évük különösen sűrűre sikerült.

A mostani, új kormányzati ciklusban először a májusban újonnan létrejött, Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium (ÉBM) lett a BMSK gazdája, majd a miniszter szeptemberben úgy döntött, hogy másik négy, a tárca alá tartozó állami társasággal együtt megszünteti a céget. Valójában azonban a BMSK-t teljesen nem számolják fel, csak feldarabolják, de ez tovább bonyolította a cég helyzetét.

A BMSK állami feladatai 2023. január 1-től közvetlenül a közben decembertől már Építési és Közlekedési Minisztériummá átnevezett Lázár-tárcához kerülnek. Az közben kiderült, hogy a többi, nem állami feladat sorsa – ahogy a BMSK honlapján olvasható közlemény is jelzi – „a későbbiekben kerül rendezésre”.

Ez jön el hamarosan – derül ki egy készülő, „a BMSK Zrt. egyes feladatainak és tevékenységének átadásáról” szóló kormányrendelet-tervezetből.

A hamarosan megjelenő kormányrendelet szerint a BMSK Zrt.-nek „a sportért való kormányzati felelősség körébe tartozó feladatai és tevékenységei” december 19-től átkerülnek egy másik állami céghez, a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt.-hez.

Ilyen feladatként nevesíti a rendelet-tervezet a Magyar Labdarúgó Szövetség Budapesti Pályafejlesztési Programjának megvalósítását és a Magyar Olimpiai Bizottság kiemelt sportágak

sportlétesítmény-fejlesztéseivel

kapcsolatos feladatokat.

Az intézkedési terv szerint a december 19-i jogutódlás érinti a BMSK által birtokolt vagyoni jogokat, a feladatellátáshoz kapcsolódó támogatásokat és kötelezettségeket, valamint a fenti feladatokat ellátó munkáltatókat is.


Ám azzal, hogy a kormányzati struktúrában az alapvetően a sportért is felelős Honvédelmi Minisztérium alá tartozó Nemzeti Sportügynökséghez kerülnek december 19-től a BMSK egyes vagyonelemei és dolgozói, csak a pillanatnyi nyugalom ideje jön el.

Közben már a Nemzeti Sportügynökség jövője is megpecsételődött. A honvédelmi tárcához alig fél éve került ügynökség ugyanis 12 nappal azután, hogy a BMSK-nak nem a Lázár-tárcához kerülő maradékát magába olvasztja, december 31-ével maga is megszűnik. Az erről szóló múlt heti kormányrendelet szerint a sportügynökség január 1-ével ugyanis beolvad a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökségbe.

Az már más kérdés, hogy a Nemzeti Rendezvényszervezési Ügynökség Nonprofit Zrt. még nem is létezik, azt éppen mostanában hozza csak létre Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Ráadásul, ha majd a BMSK-t magába olvasztó Sportügynökséget magába olvasztó Rendezvényszervező Ügynökség megalakul, az már nem a sportért felelős honvédelmi tárcához tartozik majd, hanem a Nemzeti Kommunikációs Hivatal alárendeltségében működik, ami viszont a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozik.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top