Politika

Ezt nagyon elszámolták Orbánék: Dermesztő adatok érkeztek a magyar gazdaságról

nyugatifeny.hu

Európa-bajnok lett Magyarország a pénzromlásban.

Magyarországon 23,1 százalék volt az infláció novemberben az Eurostat által közölt harmonizált fogyasztóiár-index (HICP) szerint — derül ki az uniós statisztikai hivatal által közzétett jelentéséből. Így hazánk már hivatalosan is az első helyre került a pénzromlás tekintetében, ezzel megelőzve a balti országokat is. Lettországban, Litvániában, Észtországban 21,7 és 21,4 százalék volt ez az adat.

A hvg.hu megjegyezte, hogy Lettországban egyébként már stagnált az infláció, a másik két balti ország esetében pedig mérséklődött októberhez képest. Magyarországon viszont alapvetően jelentősen romló tendenciákat jelez a mutató. A decemberi adatban pedig már az üzemanyag-ársapka kivezetése is benne lesz, ami várhatóan 2-3 százalékkal tovább fogja növelni a magyarországi inflációs adatokat.

Így januárban további inflációs lökésre számítanak, amikor a vállalkozások elkezdik beépíteni termékeik árképzésébe az év eleji béremelések költségeit. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a napokban egy konferencián azt mondta: az infláció 25-27 százalékon tetőzhet.

Az Európai Unió átlagában a HICP-infláció 11,1 százalék volt novemberben, az unió átlagában az októberi átlag adat pedig 11,5 százalék volt.

A magyar infláció messze túlszárnyalja a környező országokét is:

  • Csehország 17,2 százalék,
  • Lengyelország 16,1 százalék,
  • Szlovákia 15,1 százalék,
  • Románia 14,6 százalék.

Az élelmiszerek inflációja Magyarországon a teljes termékcsoportot nézve

49,2 százalékos volt.

Ezen belül akad néhány egészen kiugró tétel is: a tojás ára több, mint duplájára emelkedett egy év alatt. A sajtok és a kenyér esetén 83 százalékos drágulás következett be, a tej 80 százalékkal, a tésztafélék pedig 70 százalékkal drágultak.


A lap megjegyezte, mindez némileg ellentmond a kormányzati propagandának, amely szerint Magyarországon “háborús/szankciós infláció” lenne. Hiszen ha az infláció mögött csupán a háború/szankciók állnának, akkor a magyar adat nem lehetne ennyivel magasabb a többi régiós országénál. Sőt immár a balti országokénál — írták.

(hvg.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top