Belföld

„Megölted a fiamat, gyerekgyilkos!” – A gyászoló apa kifakadt a veronai buszsofőr tárgyalásán

Fotó: Zsolnai Péter

V. János, a veronai tragédiát okozó buszsofőr már sohasem szabadulhat a bélyegtől, a csütörtöki bírósági tárgyalás pedig alighanem élete egyik legkínosabb pillanata lehetett. A bíróságon szembesülnie kellett a gyásszal, az indulatokkal, és látnia kellett azokat a fiatalokat is, akiket 2017. január 20-án a halálba vitt. 18 élet, pontosan ennyi szárad a lelkén.

A férfi három hónapja került a rácsok mögé, szeptember 8-án a békéscsabai otthonában azután vették őrizetbe, hogy az olasz hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki ellene. Egy fővárosi börtönbe szállították, és az egy hónappal ezelőtti tárgyalásán kérvényezte, hogy büntetését Magyarországon tölthesse le. Ekkor elrendelték az úgynevezett ideiglenes végrehajtási letartóztatását is, most pedig – a szükséges iratok beszerzése után – végérvényesen eldőlt: nem adják ki Olaszországnak. A büntetését egy magyar fogházban ülheti le, és a hat év kétharmadának letöltése után, nagyjából négy esztendő múlva feltételesen szabadulhat.


Olasz tűzoltók által készített felvétel a magyar diákokat szállító, kiégett autóbuszról az olaszországi A4-es autópályán egy veronai csomópontnál 2017. január 21-én. A baleset 17 halálos áldozatot követelt / Fotó: MTI/EPA/Vigili Del FuocoOlasz tűzoltók által készített felvétel a magyar diákokat szállító, kiégett autóbuszról az olaszországi A4-es autópályán, egy veronai csomópontnál, 2017. január 21-én / Fotó: MTI/EPA/Vigili Del Fuoco

A bilincsbe vert elítéltet a büntetés-végrehajtás csuklyás kommandósai vezették a tárgyalóhoz, ahol az áldozatok hozzátartozói több mint egytucatnyian vártak rá. Fekete pólót viseltek, amin az elhunyt szeretteik fényképei szerepeltek, többen pedig a 18 áldozat fényképével ellátott tablót tartottak a sofőr felé. Ugyan a férfi törekedett arra, hogy még csak rájuk se nézzen, egy pillanatra kénytelen volt feléjük fordulni, amikor az őrök bekísérték. (Drámai fotók a tárgyalásról, itt!)

(A legfrissebb hírek itt)

A férfi ügyvédje az olasz jogszabályokra hivatkozva próbálkozott azzal, hogy védence a büntetés felének letöltése után szabadulhasson, ám a bíró ezt végül nem engedélyezte. A megtört hozzátartozók a sofőr mögött ültek két sorban, és a könnyeikkel küszködve, az indulataikat elfojtva figyelték az eseményeket. A legdrámaibb pillanatok ezután következtek: amikor a döntés előtt szünetet rendeltek el, az egyik szülő, Márton László odament a sarokban álló V. Jánoshoz és ráförmedt: „Megölted a fiamat, gyerekgyilkos!”

Fotó: Zsolnai PéterAz egyik gyászoló apa, Márton László a folyosón ráförmedt a sofőrre és legyilkosozta / Fotó: Zsolnai Péter


– Tudatában volt annak, hogy súlyos alvászavarban szenvedett, tudta jól, hogy súlyos beteg, mégis vállalta az utat. Számomra örök büntetés, hogy a fiamat nem kapom vissza, ő pedig néhány év múlva már új életet kezdhet. Hiába telt el öt év, 50 év múlva is ugyanezt fogjuk érezni. Nem lehet ezt feldolgozni – magyarázta a Blikknek a 14 éves fiát, Márton Márkot elvesztő édesapa.

V. Jánost Olaszországban először nem jogerősen 18 évre ítélték, ehhez képest most csupán négy évre kell fogházba vonulnia.

Fotó: Zsolnai Péter18-an veszítették életüket a tömegszerencsétlenségben, a sofőr egyszerűen elaludt a volánnál, majd a busz nekiütközött egy hídpillérnek / Fotó: Zsolnai Péter

– Abban reménykedtem, hogy a bíró nem ad neki lehetőséget arra, hogy hamarabb szabadulhasson. Gyalázatos döntés született, elegünk van már ebből a sok kedvezményből! Ugyan semmit nem oldana meg az sem, ha bocsánatot kérne, de még erre az emberileg elvárható gesztusra sem volt eddig képes – tette hozzá Szendrei Endre, aki az unokahúgát veszítette el a balesetben.

Hárította a felelősséget

V. János 2017. január 20-án, 55 emberrel a fedélzeten autóbusszal közlekedett egy olaszországi autósztrádán. Vezetés közben elaludt és elvesztette a kontrollt a jármű felett. A Szinyei Merse Pál Gimnázium tanárait és diákjait szállító busz emiatt letért a füves területre, nekiütközött az autópálya-felhajtó tartópillérének és kigyulladt. A sofőr alvászavarban szenvedett, a vezetési képességét befolyásoló betegségét pedig eltitkolta a baleset előtt, ráadásul az olasz bíróságon a felelősségét megpróbálta az elhunyt váltótársára kenni.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top