Politika

Most érkezett: Megbukott a szlovák kormány a rezsidrágulás miatt

nyugatifeny.hu

Itthon mikor fog?

A szlovák parlamentben megszavazták a bizalmatlansági indítványt, így

megbukott az Eduard Heger vezette pozsonyi kormány.

A 150 tagú parlamentben 102-en vettek részt a szavazáson: ebből 78-an szavaztak a kabinet ellen, 20-an elleneígy nem sok híja volt annak, hogy az européer konzervatív kormány megmeneküljön. A kormánypárti képviselők egy része a voksolás előtt kivonult az ülésteremből.

A Reuters nevű hírügynökség szerint a döntés következtében nőhet a politikai labilitás Szlovákiában, amely Magyarországhoz hasonlóan az egekbe szökő energiaárak ellen küzd.

A kabinet ellen a korábbi kormánykoalícióból szeptemberben kilépett liberálisok — a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás mozgalom — és néhány másik ellenzéki képviselő terjesztett be bizalmatlansági indítványt, arra hivatkozva, hogy szerintük

a kormány nem képes az emberek gondjainak orvoslására,

és abbahagyta a maffia és a korrupció elleni küzdelmet“.

A kormánykoalíció elutasította ezeket a vádakat, és azzal válaszolt, hogy a liberálisok csak saját egyéni politikai számításaikat tartva szem előtt cselekszenek, és figyelmen kívül hagyják a lakosság és az ország érdekeit.

A kormány elleni bizalmatlansági indítványról eredetileg már kedden szavaznia kellett volna a parlamentnek, de azt az utolsó pillanatban egy kormánypárti képviselő javaslata alapján csütörtökre halasztották, arra hivatkozva, hogy több idő maradna a voksolás előtti egyeztetésekre.

Csütörtökön Igor Matovic pénzügyminiszter, a legnagyobb kormánypárt, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek vezetője felajánlotta lemondását, annak fejében, hogy a liberálisok visszavonják a bizalmatlansági indítványt. A liberálisok — akiknek vezetője, Richard Sulík már hosszú ideje személyes ellentétben áll Matoviccsal — elutasították az ajánlatot.


A pozsonyi kormányzás jövője egyelőre kérdéses, egy új kormánykoalíció létrehozása és az előrehozott választások lehetősége egyaránt felmerült. A kormány bukása után levegőben lóg a jövő évi költségvetés is, amelynek elfogadása éppen a bizalmatlansági indítvány miatt tolódott későbbre.

Amennyiben nem fogadják el a jövő évi költségvetést, és így az ország költségvetési provizóriumban kezdi a jövő évet, kérdésessé válik a lakossági energiaárak befagyasztását lehetővé tévő — a kormány által néhány hete bejelentett — intézkedés megvalósíthatósága is.

(Reuters/Portfolio/MTI) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top