Politika

Egy magyar orvos ízekre szedte az Orbán-kormány legújabb eszement döntését

nyugatifeny.hu

Alapos, akár egy fogorvos.

A civilben fogorvosként dolgozó szegedi ellenzéki önkormányzati képviselő, Simon-Fiala Donát Facebook-bejegyzésben vette górcső alá az Orbán-kormány legújabb, egészségügyi területet érintő döntését. A politikus komoly kritikát fogalmazott meg a kormányzati intézkedések kapcsán.

Simon-Fiala Donát bejegyzését változtatás nélkül idézzük alább:

Nézem, olvasom, próbálom értelmezni azokat az egészségügyre vonatkozó rendelettervezeteket, akiket úgy szeretnének bevezetni, hogy 2022. December 17-én szombaton ismertük meg őket szakmabeliek, Szentestéig tudunk véleményezni, de már a tervezetben benne van, hogy 2023. Január 1-től érvényes.

Kifejezetten sok ideje lesz a döntéshozóknak elolvasni az észrevételeket, bár mint tudjuk egy szakma észrevételeit sosem veszik figyelembe…

Csak hogy miről beszélek: maga a rendelettervezet

egy óvodás precizitásán van,

mert a kamarai vezetés sem érti csak következet a már már megszokott kormányzati logikából, de ahogy jelenleg érthető:


Ami az egyik legijesztőbb: azaz orvos (legyen az általános orvos vagy fogorvos) aki jelenleg csak magánrendel, 2023. Január 1-től havonta 20óra NEAK (volt OEP) rendelésre köteles, hogy a kötelező gyakorlati továbbképzési pontjai elfogadásra kerüljenek, enélkül a működési engedélye érvényét veszíti, tehát nem praktizálhat, nem végezhet gyógyító tevékenységet.

Ami pl. engem is érint: a körzeti fogorvosi (és természetesen a háziorvosit is) úgynevezett teljesítmény alapú indikátorrendszer alapján értékelni és vagy kifizetni, vagy nem kifizetni kíván a rendszer.

Ezt olyan számok alapján tennék meg, példának okáért, minthogy egy fogat pl amit én betömtem, de két éven belül gyökér kezelésre lesz szüksége, vagy netán eltávolításra, azzal engem a rendszer büntetni fog. Itt az lesz a baj, hogy a “necces, de még talán nem kell gyökerkezelni” vagy a “még egy évet maradhat a fog, de utána ki kell húzni mert már mozog” szituációk

vagy egyből a radikálisabb kezelés felé, vagy hazug könyvelés felé tereli

majd ellátást…

Mivel ha ez az úgynevezett indikátor pontszám “rossz”

nem fizeti ki

az pénztár az ellátónak az adott hónapban elvégzett kezelések után járó (egyébként a költségeket valós értéken nem fedező, de a valami a semminél több) összeget. Az úgynevezett bázispénzt is elvennék, hogy az (fog)orvosokat egymás torkának ugrasszák ahelyett hogy emelkedjen az ellátás színvonala a “megvetett körzetiknél”

Ha minden átmegy úgy ahogy jelen helyzetben áll, akkor bekövetkezhet az amiről olyan régóta mindig csak beszél és riogat mindenki:

az állami egészségügy megsemmisülése.

Együtt az oktatás állapotával, és a rezsiárakkal, boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!

Keressük meg magunkban azt a kevés megmaradt rejtett békét és nyugalmat amit későbbre tettünk félre, és tegyük a fa alá.

Hozadék:
-Az állami ellátásból nem tud tisztán magán ellátásra váltani itthon bármilyen orvos ->

külföld, nyugdíj, fájdalmas behódolás

-nem a beteg lehető legjobb és lehetséges érdekét szolgáló terápia kerül kiválasztásra az alapellátásban, hanem az alapellátó a saját anyagi biztonságát nem veszélyeztető, “biztosra megy” szintű kerül kiválasztásra, vagyis visszatér a régi világ, amikor inkább mindent kihúztak… Csak most nem azért nem nem tudták vagy akarták megtartani, hanem mert nem merték…


Bónusz: az a röhejes, hogy annyira kétértelmű néhány rész, hogy lehet még rosszabb, vagy akár (adja a Jóisten) jobb is a helyzet mint most azt leírtam.

(Simon-Fiala Donát/Facebook) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top