Politika

Szakértő: A Fidesz 12 éves kormányzása mára becsődölt

nyugatifeny.hu

“Innen kellene valahogy visszafordulni.”

Alapvető probléma, hogy a kabinet valójában nem kormányoz jó ideje, amit pedig az oktatásban és az egészségügyben eddig csináltak, becsődölt — értékelte Orbán Viktor rendkívüli kormányinfóját Szentpéteri Nagy Richard politikai elemző a Népszavának. A lap megjegyezte: a tájékoztatón ők nem kérdezhettek.

A csúsztatásokkal teli beszédben többek között elhangzott, hogy “a rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve”, és hogy ennek ellenére “Magyarország rendkívüli teljesítményt nyújtott“.

Ilyen rendkívüli teljesítmény, hogy Magyarország a migrációval szemben továbbra is felvette a kesztyűt. Azonban Orbán azt már nem tette hozzá, hogy az osztrák kormány épp az ősszel közölte, hogy 60 ezer, Burgenlandba érkezett menekültből

legalább 46 ezer Magyarországon keresztül érkezett az országba.

Szintén rendkívüli teljesítmény volt Orbán szerint, hogy képesek voltak finanszírozni “a megugró energiaárakat”, ami azért különös megállapítás, mert a rezsi nőtt.


További rendkívüli teljesítmény Orbán szerint, hogy Magyarország kimaradt a háborúból. Vélekedése szerint ugyanis aki fegyvert szállít Ukrajnának, az térdig benne van a háborúban, ha kiképez ukrán katonákat, az kötésig, aki pedig teljes egészében finanszírozza Ukrajnát – úgy, mint az Európai Unió jövőre 18 milliárd euróval – az már “szügyig”. Azonban arról szintén nem tett említést, hogy Magyarország is részese Ukrajna megsegítésének, azok után, hogy

Orbán is megszavazta az Ukrajnának szánt közös hitelt.

“Magyarország meg tudta őrizni a munkaalapú gazdaságot és 30 éves csúcson van a foglalkoztatottság”

— érvelt Orbán, ám azt nem tette már hozzá, hogy mennyien mentek közben külföldre.

Orbánt kérdezték a hónapok óta tartó tanártüntetések ügyéről is. Az kirúgott pedagógusokkal kapcsolatban elismételte: legitim tiltakozásnak tartja a tüntetéseket és a sztrájkot, és neki – fogalmazott- a törvények betartása a fontos. Azonban arról Orbán ismét hallgatott, hogy a sztrájkjogot ellehetetlenítő szabályokat pont a Fidesz hozta meg.

Szentpéteri Nagy Richard politikai elemző elmondta: már a sajtótájékoztató időzítése is a kormányzati bizonytalanságra utal.

“Az ilyen nemzetközi sajtótájékoztatókat eddig az év elején tartották. Az, hogy Orbán mostanra, és meglehetősen hirtelen hívta össze az újságírókat azt célozta, hogy a sajtó ne nagyon tudjon felkészülni az eseményre, illetve akkor essenek túl rajta, amikor a kormányfő még formában, lendületben van”

— fejtette ki az elemző, hozzátéve, az ilyen típusú tájékoztató, ahol a kérdezőnek legfeljebb két-három kérdésre van lehetősége, alapvetően az előadónak kedvez, azért Orbánnak így sem sikerült rendesen felkészülnie.


Szentpéteri szerint az alapvető probléma, hogy a kormány valójában jó ideje nem kormányoz. Megjegyezte: paradox mód egyedül a tanárokkal hadakozó Pintér Sándor folytat valami kormányzásként értelmezhető tevékenységet.

“Összességében a kabinetnek azzal kell szembenéznie, hogy a nagy alrendszerek – például az oktatás, az egészségügy – területén mindaz,

amit az eltelt 12 évben csináltak, illetve az erőltetett központosítás mára becsődölt,

és most innen kellene valahogy visszafordulni”

— hívta fel a figyelmet.

Szentpéteri Nagy Richard hangsúlyozta: Orbán a legnagyobb hibát beszédében akkor követte el, amikor az inflációról beszélt, és azt mondta, hogy a jegybank elnökével ellentétben ő maga nem érti, hogy az ársapka hogyan lehet inflációgerjesztő hatású. Ennek ellenére kijelentette: a jövő év végére egy számjegyű lesz az infláció. Vagyis olyasmire tett ígéretet, amire semmilyen ráhatással nem lehet, és Orbán még a saját bevallása szerint sem érti ezeket a folyamatokat.

(nepszava.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top