Politika

Orbán döntött: Kihúzza a csávából szerb haverját a magyarok pénzén

nyugatifeny.hu

45 milliárd forint közpénzt küld neki Orbán.

Váratlan mentőövet kapott Milorad Dodik szerb vezető kormánya, ugyanis kiderült, magyar közpénzből segítették ki őket szorult helyzetükben. A Szabad Európa arról számolt be, hogy a magyar kormány 45 milliárd forintnyi eurót folyósított az uniós támogatásoktól már elzárt, önálló hadseregre vágyó boszniai szerb kormányzat felé.

Így a magyar adófizetők újabb 110 millió euróval járulnak hozzá, hogy segítség Boszniát.

A forintban nagyjából 45 milliárdos gyorssegélyt

nem kürtölték világgá Magyarországon, azonban Boszniában beszámoltak az ügy részleteiről.

Orbán Viktor kormánya szokatlan módon az Eximbankon keresztül küldi a “támogatást”, egy kiugróan olcsó hitel képében. A 110 millió euró visszafizetésére

tíz év áll rendelkezésre, egy év türelmi idővel és évi öt százalékos kamattal.

A lap emlékeztetett, hogy Bosznia két nagy entitásból áll, amelynek egyik része a bosnyák–horvát Bosznia-hercegovinai Föderáció, a másik az említett Szerb Köztársaság.

Milorad Dodik boszniai szerb vezető újabban gyakrabban kerül az érdeklődés homlokterébe, mióta egyre intenzívebben küzd a saját hadseregért, és Boszniától való elszakadást akar. Mint írták, az évtizedek óta hivatalban lévő és egyre szélsőségesebb boszniai politikus

Vlagyimir Putyin közeli szövetségese.

Egyéb vélekedések szerint csak bábja, aki önállóan nem tárgyalóképes.

Az idei évben ez már a második rendkívül jelentősnek mondható magyar állami “tőkeinjekció”. Az idei őszi választások előtt százmillió eurós (43 milliárd forintos), hivatalosan gazdaságfejlesztési, vissza nem térítendő támogatást kapott Magyarországtól a helyi kormány.


A pályázat pedig november 4-én végleg lezárult. Milorad Dodik úgy látja, a maradék magyar pénzt valamikor a jövőben, két részletben fogják megkapni.

A lap felidézte, hogy Svetlana Cenić politikai elemző tavaly arról beszélt, hogy

“katasztrófa Orbán Viktor beavatkozása a boszniai választásokba”.

Hozzátette: a gazdaságfejlesztés egyszerű vicc, pénzmosás, ez a százmillió euró egy pillanat alatt el fog tűnni, és valójában a választások befolyásolására fogják felhasználni.

(szabadeuropa.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top