Politika

Hatalmas a baj: Ezermilliárd forinttal lesz nagyobb a költségvetési hiány jövőre

nyugatifeny.hu

Kinek mit intézett a kormánya.

A kormány rendeletben írja át a 2023-as költségvetést, a veszélyhelyzetre, az ukrajnai háborúra, a humanitárius helyzetre és ezek „magyarországi következményeinek elhárítására” hivatkozva — jelent meg a Magyar Közlönyben.

Az új tervezet szerint:

  • kiadási főösszege 39 758 milliárd forint,
  • bevételi főösszege 36 358 milliárd forint,
  • a hiány 3400 milliárd forint.

Ez azt jelenti, hogy 8,5 százalékos lesz a költségvetési hiány jövőre.

A júliusban a parlament által elfogadott költségvetés még csak 2352 milliárdos hiánnyal számolt, 33 300 milliárdos kiadás és 30 900 milliárdos bevétel mellett: az akkor tervezett hiány tehát 7 százalék volt.

A kormány a rezsivédelmi alap összegét emelte a legjobban, közel négyszeresére, az eredetileg tervezett 670 milliárd forintról 2610 milliárd forintra emelkedik.

Ahogy mi is megírtuk, a költségvetésből kiderül, hogy a kormány meghosszabbítja az egyes családtámogatásokat, és bevezeti a 30 év alatt szülő nőknek az adómentességet.


Emellett viszont az önkormányzatok támogatása jelentősen csökken, a helyhatóságok elszámolások támogatási jogcím előirányzata 11,7 milliárdról 7,7 milliárdra, a vis maior támogatások összege 4 milliárdról 2,7 milliárd forintra, a belterületi utak, járdák, hidak felújítására szánt összeg 500 millióról nulla forintra csökken.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top