Politika

Elfelejtette a kormány átírni a megyét vármegyére a költségvetés módosításában

MTI/Kovács Tamás

Olyan kevés idő maradt a jövő évi költségvetés módosítására, hogy véletlenül elfelejthették kicserélni a kormányhivatalok támogatásáról szóló soroknál a megyei szót vármegyeire – szúrta ki a hvg.hu a rohamtempóban megejtett aprócska hibát.

A jelek szerint kissé belegabalyodhatott az Orbán-kormány a saját jogalkotási gyakorlatába.

Mivel az alaptörvény tizenegyedik módosításának köszönhetően 2023. január 1-től megyék helyett hivatalosan immár vármegyékben élünk Magyarországon, így az átírt büdzsén túl az elmúlt időszak minden egyes jogszabályában a régi-új kifejezést kellene szerepeltetni.

A határidőig mindössze alig több mint egy nap van hátra, ám addig még remélhetőleg sikerül ezt a malőrt orvosolni a 2023-as költségvetés szövegében, nyilván egy újabb módosítással.

Az új, teljesen átszabott büdzsé csütörtök este jelent meg a Magyar Közlönyben, és a rendelet szerint az orosz-ukrán háború miatt egy veszélyhelyzeti költségvetésről van szó.


A Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium ezt „a rezsivédelem költségvetésének” nevezte. Ebből többek között kiderül, az államháztartás központi alrendszerének 2023-as hiánya 2352,15 milliárd forint helyett 3400,23 milliárd forint lesz. Ezenfelül az új költségvetés 1,5 százalékos növekedéssel, csökkenő hiánnyal és mérséklődő államadóssággal számol. A kormány a korábban meghatározottnál magasabban, a GDP 3,9 százalékában határozta meg az új hiánycélt, és azt várják, hogy az adósságráta 70,2 százalékra javulhat 2023 végére.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top