Politika

Gulyás Gergely kitálalt: Így reagált Matolcsy György kritikáira

nyugatifeny.hu

Úgy látja, Magyarország semmilyen formában nem függ Oroszországtól.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az atv.hu-nak adott interjút, amelyben többek között kitért a tanárok béremelése mellett Matolcsy György jegybankelnök szerepére is. Gulyás elismételte, az EU-s pénzek megérkezésén múlik a pedagógusok visszamenőmeleges béremelése.

Gulyás Gergely az interjúban elmondta azt is, hogy a kormány valóban kivette a magánorvos-passzust az egészségügyi tervek közül, de januárban visszatérnek rá.

Gulyás úgy véli, ha radikálisan csökken az európai tőzsdén a gáz és az áram ára, a lakossági piaci árat lehet mérsékelni.

A szankciók és a vétó kérdéseivel kapcsolatban kijelentette: a kért mentességek biztosítása esetén Orbán Viktor nem bontja meg az EU-egységet.

A tanárok fizetésemeléséről szólva Gulyás azt mondta, ha az uniós források úgy érkeznek, januárig visszamenőleg lehetne 21 százalékkal emelni a pedagógusok fizetését. Hozzátette: 130 milliárd már meg is érkezett, ez az uniós hétéves költségvetés előlege, a Magyarországot összesen megillető pénzek 1,5 százaléka.


Matolcsy György jegybankelnök szerepével kapcsolatban Gulyás azt mondta,

nem lát erős konfliktust a kormány és az MNB között.

Gulyás kijelentéseinek azonban ellentmond, hogy Matolcsy nem írta alá a 2023 költségvetési tervezetet. Gulyás ezt azzal magyarázta, hogy a Matolcsy külföldön tartózkodik, akinek “személyes jelenléte pedig nem pótolható”. Arra a kérdésre, miszerint töretlen-e Matolcsy iránt a bizalom, Gulyás azt válaszolta: az MNB elnökének nem az ő bizalmát kell élveznie.

“Miután a jegybank független, ezért a jegybankelnöki tisztsége még csak a miniszterelnök bizalmától sem függ onnantól kezdve, hogy a kinevezése megtörtént. Hiba lenne, ha a magyar gazdaságtörténet nem a legszebb lapjain őrizné meg Matolcsy György 2010 utáni gazdasági és növekedési fordulatban játszott szerepét”

— mondta Gulyás, hozzátéve, csak Matolcsyn múlik, hogy kitölti-e az elnöki mandátumát, de ő személy szerint magas összeget tenne rá, hogy így lesz.

A portál azon felvetésére, hogy Kövér László korábban azt mondta a Bayer-show elnevezésű műsorban az európai magyar ellenzékről, EP-képviselőkről, hogy “nettó hazaárulók”, Gulyás azt mondta:

“mindenki vérmérséklete szerint minősítse azt a magatartást, amikor európai parlamenti képviselők azért dolgoznak nettó hatmillió forintért, hogy a pedagógusok ne kereshessenek bruttó 800 ezer forintot két év múlva”.

Az inflációval kapcsolatban Gulyás azt mondta: az elmúlt két hónapban a magyar infláció Európában az egyik legmagasabb, majd a legmagasabb volt, azt megelőzően pedig hosszú ideig a középmezőnyben volt.


“Magyarország egy szuverén ország, amely saját nemzeti érdekeit követi és döntéshozatalában,

semmilyen formában nem függ Oroszországtól, sem más államoktól.

A függés olyan mértékű, amely mértékű az energiának való kitettségünk. Minden ezen túli vád teljes egészében megalapozatlan. Magyarország elítélte az orosz agressziót, elsők között ítélte el a V4-es kormányfőkkel együtt a Krím annexióját is, annak idején még Orbán Viktor és Donald Tusk közösen. Tehát egész egyszerűen a tények nem támasztják alá ezeket az állításokat”

— vélekedett.

(atv.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top